Ga naar de inhoud

Nieuwsbericht

Herdenkingen op 4 mei

maandag 16 april

In de gemeente Waadhoeke zijn er op vrijdag 4 mei op verschillende plaatsen herdenkingen.

Deze herdenkingen worden georganiseerd door het veteranencomité, de 4 mei comités en de gemeente. Het landelijke thema dit jaar is verzet. De programma's van de herdenkingen sluiten hierop aan.

Op de gemeentelijke begraafplaats In Franeker staat burgemeester Hayo Apotheker, samen met het 4 mei comité, om 16.00 uur stil bij de 10 graven van hen die gevallen zijn in een oorlog. Scouting Andromeda Franeker en de manschappen van Defensie zijn hier ook bij aanwezig.

Tegelijkertijd (om 16.00 uur) is er in het voormalige gemeentehuis in Sint Annaparochie een herdenkingsbijeenkomst bij de monumenten voor de omgekomen soldaten in Indië in de jaren 1945-1950 en voor Martijn Rendert Rosier, die op 26 augustus 2007 omkwam in Afghanistan. Ook worden er bloemen gelegd voor drie verzetsmensen die in 1944 zijn gefusilleerd. Wethouder Nel Haarsma zal een toespraak houden.

’s Avonds om 18.45 uur begint er een bijeenkomst in de Martinikerk te Franeker. Na de toespraak van burgemeester Apotheker volgt er een indrukwekkend programma waarin onder andere het verhaal van een Franeker jongen wordt verteld die werd opgepakt door de bezetters. Het muzikale programma wordt verzorgd door Gerrit Breteler, Peter van der Zwaag, Tessa Zoutendijk en Peter Krako. Na dit programma wordt iedereen van harte uitgenodigd om mee te lopen in de stille tocht, waarna we samen 2 minuten stil zijn bij het monument op het Martiniplantsoen.

Vanaf 19.15 uur worden alle Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht tijdens een bijeenkomst  in de Groate Kerk van Sint Jacobiparochie. Wethouder Jan Dijkstra zal een toespraak houden en er worden gedichten voorgelezen. Ook zal de Christelijke Muziekvereniging Burdine enkele mooie muziekstukken ten gehore brengen. Na het officiële gedeelte bij de kerk kan iedereen die dat wil, meelopen naar het kerkhof. Hier worden door schoolkinderen bloemen neergelegd bij de oorlogsgraven.

Wij nodigen u allen van harte uit aanwezig te zijn tijdens deze herdenkingsmomenten.