Waadhoeke https://www.waadhoeke.nl/ Recente informatie van Waadhoeke nl {$plugin.tx_news.rss.channel.copyright} Wed, 15 Aug 2018 11:52:07 +0200 Wed, 15 Aug 2018 11:52:07 +0200 {$plugin.tx_news.rss.channel.generator} news-193 Wed, 15 Aug 2018 11:38:38 +0200 11stedenzwemtocht zondag 19 augustus in Franeker https://www.waadhoeke.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/11stedenzwemtocht-zondag-19-augustus-in-franeker.html Op 18, 19 en 20 augustus zwemt Olympisch kampioen Maarten van der Weijden de 11stedenzwemtocht. Samen met honderden vrijwilligers organiseert hij deze zwemmarathon om geld op te halen voor kankeronderzoek. De tocht van 200 kilometer voert hem in drie dagen langs de bekende steden en plekken van de Friese Elfstedentocht. Doorkomst in Franeker

Op zondag 19 augustus komt Maarten door Franeker, hij wordt om 16.30 verwacht. Rondom de geplande doorkomst van Maarten zwemmen er 151 mensen 500 of 2000 meter mee om geld op te halen voor kankeronderzoek.

Maar de ‘Zwemtocht der Zwemtochten’ gaat over meer dan zwemmen alleen. Er wordt ook stilgestaan bij wat het betekent om kanker te hebben en de onderzoeken die zo hard nodig zijn. Aan de Spaarbankstraat is er een uitgebreid podiumprogramma met gesprekken, columns en interviews met daarbij ruimte voor een lach en een traan. Ook zijn er optredens van diverse artiesten. Het programma is als volgt:

 

Podiumprogramma Spaarbankstraat van 13.00 – 17.00 uur

 • Welkomstwoord door burgemeester Hayo Apotheker.
 • Lezing door longarts Sander de Hosson en zang door Lisanne Spaander.
 • Gerard van Oortmerssen over het onderzoek naar botkanker.
 • Femke de Walle leest interview met Gerrit de Vries voor, hij was kankerpatiënt en is inmiddels overleden.
 • Charunday Martina en Rob Barel met motiverende woorden voor de meezwemmers.
 • Optredens van Pascal Redeker, DJ Quickfinger en Piter Wilkens.

 

Naast het podiumprogramma is er om 12.30 uur:

 • Een waterpolowedstrijd in de Noordergracht.
 • Straatkaatsen in de Professor Loréstraat.

 

Starttijden meezwemmers

Start 500 meter, brug Ypeysingel - Westerbolwerk:       15.00 uur                           

Start 2000 meter, Tuinen bij de Brouwersbrug:              16.00 uur            

De verwachte doorkomsttijd van Maarten is om 16.30 uur.

 

Kijk voor meer informatie op www.11stedenzwemtocht.nl.

 

Aantal straten en vaarwegen gestremd

In verband met de 11stedenzwemtocht op 19 augustus zijn er in Franeker een aantal straten en vaarwegen gestremd van 12.00 tot 18.00 uur:

 • De Spaarbankstraat, ter hoogte van het grasveld.
 • De Prof. Loréstraat vanaf huisnummer 1 tot en met 10.
 • De gemeentelijke vaarwegen Zuiderkade vanaf de Tuinen – Kromme Kracht tot de Dongjumer vaart (tot Bloemketerp).
]]>
news-192 Wed, 01 Aug 2018 09:21:51 +0200 Burgemeester verwelkomt nieuwe Nederlanders op Naturalisatieceremonie https://www.waadhoeke.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/burgemeester-verwelkomt-nieuwe-nederlanders-op-naturalisatieceremonie.html Op 31 juli 2018 ontvingen de heer Zeidan Al Bahloul, zijn dochter Reem Al Bahloul en zoon Mohammad Al Bahloul de Nederlandse nationaliteit. Tijdens de ceremonie legden zij de 'verklaring van verbondenheid' af. Met deze verklaring beloof je de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren en de plichten te vervullen.

Burgemeester Apotheker stond tijdens de ceremonie stil bij de achtergrond van betrokkenen en wenste allen veel geluk met hun Nederlanderschap.

]]>
news-191 Wed, 01 Aug 2018 09:16:14 +0200 60-jarig huwelijk echtpaar Kuperus - Koster https://www.waadhoeke.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/60-jarig-huwelijk-echtpaar-kuperus-koster.html Op dinsdag 31 juli 2018 zijn de heer en mevrouw Kuperus – Koster uit Franeker 60 jaar getrouwd. Het echtpaar trouwde in 1958 in de gemeente Menameradiel. Wethouder Caroline de Pee ging vandaag bij het echtpaar langs om namens het gemeentebestuur van Waadhoeke de felicitaties over te brengen. De heer Marten Kuperus  is op 9 september 1934 geboren in Berlikum. Mevrouw Akke Koster is in Blessum geboren op 10 mei 1936. Het echtpaar leerde elkaar kennen tijdens de danslessen die ze beide volgden in Café ’t Holt te Deinum. Het was liefde op het eerste gezicht, al is de verkering later nog wel even uit geraakt. Gelukkig kwamen ze er al snel achter dat ze bij elkaar hoorden en trouwden ze in de zomer van 1958. Sindsdien zijn ze elkaar niet meer uit het oog verloren.

De heer Kuperus heeft eerst als tuinder in het familiebedrijf gewerkt en kwam daarna bij de gemeente in dienst op de afdeling groenvoorziening. Mevrouw werkte destijds op kantoor bij de FRS (Fries Rundvee Stamboek) en toen de kinderen er waren heeft ze nog jarenlang als schoonmaakster bij dezelfde gemeente als haar man gewerkt. Dit zorgde voor een extra inkomen, wat ze goed konden gebruiken voor de studie van de kinderen.

Het echtpaar kreeg 4 kinderen, 9 kleinkinderen en 1 achterkleinkind. Samen fietsen ze nog vele kilometers en mevrouw is actief lid van een zangkoor. Ze hopen dit nog lang te kunnen blijven doen.

]]>
news-190 Wed, 01 Aug 2018 09:07:21 +0200 Burgemeester gemeente Waadhoeke sluit drugspand https://www.waadhoeke.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/burgemeester-gemeente-waadhoeke-sluit-drugspand.html De burgemeester van de gemeente Waadhoeke heeft op maandag 30 juli in Sint Jacobiparochie een woning gesloten voor twaalf maanden. In de woning was drugs gevonden. Op maandag 4 juni heeft de politie in Foxhol een grote hennepkwekerij gevonden. Naar aanleiding van deze vondst is er ook een huiszoeking gedaan in de woning in Sint Jacobiparochie. Hierbij is een ruime hoeveelheid softdrugs gevonden en verschillende spullen die met drugs te maken hebben. De combinatie van de drugs en de spullen wordt gezien als een zogenaamde handelshoeveelheid en daarom kon de woning worden gesloten op basis van artikel 13b Opiumwet.
 

In 2016 werd er in dezelfde woning ook al een ruime hoeveelheid drugs gevonden.

En verschillende spullen die met drugs te maken hebben. Toen werd de woning voor zes maanden gesloten. Omdat dit de tweede keer is dat er iets werd gevonden, is de sluiting verhoogd naar twaalf maanden. Met de sluiting van de woning wil de gemeente drugscriminaliteit verminderen en de veiligheid en leefbaarheid in de samenleving vergroten.

]]>
news-189 Tue, 31 Jul 2018 10:23:34 +0200 Opruimactie scholen in Sint Annaparochie groot succes https://www.waadhoeke.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/opruimactie-scholen-in-sint-annaparochie-groot-succes.html Ruim 30 kilo aan snoeppapiertjes, blikjes, plastic flesjes en andere rommel is er verzameld in en rond Sint Annaparochie. De opruimactie van de scholen Ulbe van Houten, Comenius en De Foorakker was daarmee een groot succes. En hoewel actie alweer even geleden is (10 juli), is deze prestatie van de 150 tweedejaars leerlingen het vermelden waard. Voordat de leerlingen gingen opruimen, kregen ze gastlessen bij en van bedrijven en andere organisaties uit Sint Annaparochie.

Ze brachten een bezoek aan Smeding Groenten en Fruit, veehouder Kolkman, woningcorporatie Wonen Noordwest Friesland en het politiebureau. Op het politiebureau werden de leerlingen in de cel opgesloten. Hier moesten ze een code kraken over zwerfafval, voordat ze de cel weer uit mochten. Veehouder Kolkman vertelde  wat er met een koe gebeurt als ze een blikje in de maag krijgen. Omrin gaf een presentatie over het verwijderen van huishoudelijk afval.

Na de gastlessen en presentaties gingen alle leerlingen op pad om zwerfafval op te ruimen.

Dat deden ze langs de wegen en fietspaden rondom de school, de sportvelden en in het centrum van Sint Annaparochie. De opruimactie moest de leerlingen bewust maken van de gevolgen van zwerfafval en waarom het belangrijk is de openbare ruimte schoon te houden. De opruimactie was onderdeel van de projectweek ‘Leer je eigen omgeving kennen en wees er zuinig op’. Omrin voerde in totaal ruim 30 kilo zwerfafval af.

]]>
news-188 Thu, 26 Jul 2018 15:58:09 +0200 Verboden vuur te stoken in de natuur https://www.waadhoeke.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/verboden-vuur-te-stoken-in-de-natuur.html In verband met de aanhoudende droogte, warmte en wind attendeert de gemeente Waadhoeke haar inwoners op het verbod om vuur te stoken in de natuur, op grond van artikel 5:21 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) Gemeente Waadhoeke 2018. Daarnaast adviseert de gemeente haar inwoners ten zeerste om niet te roken in bossen en op natuurterreinen. Een rookverbod op basis van de APV van gemeente Waadhoeke kan niet afgegeven worden, omdat de APV van gemeente Waadhoeke dit artikel niet kent.
Het advies om niet te roken in bossen en op natuurterreinen geldt zolang de extreme droogte aanhoudt.

Tips om natuurbranden zo veel mogelijk te voorkomen zijn:

 • Rook niet in natuurgebieden.
 • Parkeer je auto niet in hoog, droog gras.
 • Gooi afval - vooral glas - in afvalbakken.
 • Houd je aan de regels voor het gebruik van barbecues, kampvuren en vuurkorven.

Meer weten?


Kijk dan op de site van Brandweer Fryslân

]]>
news-184 Tue, 24 Jul 2018 10:28:32 +0200 Last van wespen? https://www.waadhoeke.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/last-van-wespen.html De gemeente krijgt veel telefoontjes binnen over wespen die voor overlast zorgen. Wespennesten die op plekken zitten waar iedereen mag komen, pakt de gemeente aan. Denk aan plekken als op straat in een boom, in bermen of parken. Wil je dit melden bij de gemeente? Kijk dan op de pagina Melden ongedierte.

Wespen rond eigen huis

Wanneer de wespen  rond of in jouw huis zitten kan de gemeente hier niets aan doen. Dat is de taak van de eigenaar. Via Google kan je wespenbestrijders bij jou in de buurt vinden.  En volg het advies op wat de wespenbestrijder geeft. Haal het nest niet zelf weg! De kans is groot dat je wordt gestoken.

Bescherm jezelf tegen wespen
Enkele tips om jezelf tegen wespen te beschermen.

 • Wespen hebben een hekel aan bepaalde geuren. Zet een schaaltje met kruidnagels, azijn, sinaasappel/citroen, ui, koffie of wierook buiten.
 • Houd zoet eten en drinken in huis en niet buiten.
 • Maak een wespenval van een frisdrankfles.  
]]>
news-183 Thu, 19 Jul 2018 13:52:43 +0200 Werkgroep gezocht voor park gemeentehuis https://www.waadhoeke.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/werkgroep-gezocht-voor-park-gemeentehuis.html De gemeente stelt een werkgroep samen om een nieuw plan te maken voor het park rond het gemeentehuis. Tijdens een gespreksavond over dat onderwerp op 17 juli, riep wethouder Jan Dijkstra aanwezigen op om zich daarvoor op te geven. Dat kan tot en met vrijdag 31 augustus. Het Dreeslaantje blijft

Dinsdagavond 17 juli organiseerde de gemeente een gespreksavond om met inwoners en raadsleden te praten over het voorgestelde ontwerp van het park rond het gemeentehuis.Wethouder Dijkstra wilde van de aanwezigen horen waar de bezwaren liggen bij het voorgestelde plan. De raadzaal was goed gevuld met betrokken inwoners. Zij wilden de gemeente vooral meegeven dat het Dreeslaantje een stukje Franeker historie is en dat de bosachtige sfeer erg gewaardeerd wordt. Landschapsarchitecte Els van der Laan, die de avond leidde, verzekerde hen dat het Dreeslaantje sowieso blijft. Over de begroeiing rond het Dreeslaantje zal de toekomstige werkgroep zich buigen.

Werkgroep begint met blanco vel

De toekomstige werkgroep heeft de taak een nieuw ontwerp te maken voor het gemeentepark bij het gemeentehuis. De gemeente geeft de werkgroep alle vrijheid voor de inrichting van het gemeentepark; ze beginnen met een blanco vel. De werkgroep bestaat straks uit 12 personen, waaronder omwonenden en inwoners van Franeker en Waadhoeke en 2 personen uit het actiecomité. Zij worden begeleid door onder andere landschapsarchitect Els van der Laan en gemeentelijk groenspecialist Jan van Buiten. Geïnteresseerden kunnen zich tot 31 augustus via communicatie@waadhoeke.nl aanmelden. Op maandag 3 september worden 10 namen getrokken voor de werkgroep. De eerste bijeenkomst staat gepland voor woensdag 12 september om 19.30 uur.

]]>
news-177 Fri, 13 Jul 2018 10:32:00 +0200 Wij zoeken een kinderburgemeester! https://www.waadhoeke.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/wij-zoeken-een-kinderburgemeester.html Heb je een eigen mening en laat je die ook graag horen? Vind je het leuk om jezelf te presenteren en na te denken over zaken die kinderen belangrijk vinden? Dan ben jij de kinderburgemeester die we zoeken! Maar wat doet een kinderburgemeester dan?
 • Je bent, samen met de echte burgemeester, aanwezig bij activiteiten voor kinderen, bijvoorbeeld de intocht van Sinterklaas, het nieuwjaarsfeest op het gemeentehuis en Koningsdag.
 • Soms bezoek je scholen of andere bedrijven.
 • Je houdt soms een toespraakje.
 • Kinderen kunnen bij jou terecht als ze ideeën hebben over de gemeente. En ga je naar de gemeenteraad om daarover te vertellen.

Wat vragen we van de kinderburgemeester?

 • Je woont in de gemeente Waadhoeke.
 • Je zit in groep 7 of 8.
 • Je hebt genoeg tijd.
 • Je vindt het leuk om in de belangstelling te staan.
 • Je weet wat kinderen belangrijk vinden en vertelt dit aan de gemeenteraad.
 • Je praat makkelijk en durft ook voor publiek te praten.

Hoe kun je je opgeven?

 • Je kunt je opgeven via het opgaveformulier voor 15 september 2018.
 • Je vraagt toestemming aan je vader, moeder of verzorger.

Hoe gaat het verder?

Alle ingestuurde formulieren bekijken we. Daarna nodigen we begin oktober maximaal tien kinderen van groep 7 en 8  uit op het gemeentehuis. Deze 10 kinderen mogen dan vertellen aan de kinderburgemeester-commissie waarom zij graag kinderburgemeester willen worden.

Wordt je uitgenodigd? Dan vertel je in een presentatie wat jij belangrijk vindt voor kinderen. De commissie selecteert de drie beste. Deze laatste drie kandidaten geven later die dag nog een presentatie en doen een kleine opdracht. Daarna besluit de commissie direct wie de kinderburgemeester wordt van de gemeente Waadhoeke. Je bent dan kinderburgemeester voor één jaar.

Geef je op!

We zijn nieuwsgierig wat jij wil veranderen voor kinderen in Waadhoeke. Geef je op, zodat we daar samen wat aan kunnen doen.  

]]>
news-139 Wed, 28 Mar 2018 11:53:36 +0200 Beleid huisvesting arbeidsmigranten https://www.waadhoeke.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/beleid-huisvesting-arbeidsmigranten.html Op 8 maart 2018 heeft de gemeenteraad van Waadhoeke ingestemd met nieuw beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Bedoeling van dit beleid is om duidelijkheid te geven waar de huisvesting van arbeidsmigranten is toegestaan. Het college van burgemeester en wethouders heeft het beleid van de gemeenteraad verder uitgewerkt met een zogenoemde beleidsregel. In deze beleidsregel staan de regels waarmee vergunningverlening of handhaving mogelijk is.

De beleidsregel kunt u bekijken via www.officiëlebekendmakingen.nl.

Voor meer informatie neem dan contact op met de gemeente, 0517-380 380 of info@waadhoeke.nl.

]]>