Maaibeheer

Je hebt misschien al wel gemerkt dat de gemeente anders maait. Door anders te maaien zorgen we dat vogels, insecten en andere dieren er beter kunnen leven. Ook is deze manier van maaien goed voor een gezonde bodem en vangen we de gevolgen van klimaatverandering beter op. Ons nieuwe maaibeheer is dus goed voor de natuur en voor jou als inwoner.

Bekijk de maaikaart hieronder om te zien waar wij maaien en op welke manier. Je kunt de kaart vergroten zodat je per locatie kunt zien wat het maaibeleid op die plaats is.

Een tijd geleden was het vooral belangrijk dat gras kort en netjes was. Netheid is nog steeds belangrijk, maar we kijken nu per gebied ook naar wat er nodig is om meer biodiversiteit te krijgen. Bijvoorbeeld:

  • Later maaien: door de eerste maaironde naar achteren te schuiven helpen we de insecten. In plaats van in mei, maaien we de eerste keer in juni. De tweede maaironde is in september. Traditioneel beheerde gazons, worden wel eerder gemaaid.
  • Maaisel opruimen: in de buitengebieden gaan we van de meeste bermen het maaisel opruimen. Dit zorgt voor meer verschillende plantsoorten. Daar kunnen zo weer meer verschillende dieren leven.
  • Het maaisel wordt gebruikt om compost van te maken. Dit doen we in samenwerking met boeren, die deze compost kunnen gebruiken voor een gezonde bodem en voedselproductie.
  • Stukken overslaan: soms zien we een stukje gras met bijzondere planten. Of een perfect stukje grond voor insecten. Dan kan het zijn dat we daar niet maaien. Zo houden insecten altijd leefgebied en voedsel over. En er blijven planten over die zaden kunnen maken.
  • De veiligheid staat altijd voorop: dus op bijvoorbeeld kruispunten is het maaibeheer niet aangepast. Ook maaien we langs wegen een strook, zo voorkomen we dat de planten over de weg gaan hangen en fietsers ruimte hebben om uit te wijken.

We werken hard om een fijne leefomgeving te maken voor iedereen en jij kunt meehelpen met jouw eigen gazon. Want wist je dat er meer planten in je gazon groeien dan gras alleen? Die komen tot bloei zodra je een (gedeelte van) je gazon in bloei laat komen. Daar profiteren bijen en vlinders van.

Dus steek je handen vooral niet uit de mouwen, laat je grasmaaier staan in de maand mei. Lees er meer over op de website Maai mei niet.