Corona en ondernemers

Op deze pagina vindt u meer informatie over de gevolgen voor ondernemers en bedrijven door de uitbraak van het coronavirus. Gemeenten voeren de regelingen niet uit, hieronder staat omschreven wie dat wel doen en waar u terecht kunt.

De impact van de coronacrisis is groot voor Nederlandse ondernemers. Er is een noodsteunpakket om bedrijven te ondersteunen. Dagelijks bellen ondernemers het KVK Coronaloket met vragen over o.a. regelingen, maatregelen en financieringsmogelijkheden. De belangrijkste vragen en antwoorden van ondernemers lees je op de website van de KVK.

De overheid heeft meerdere regelingen opgetuigd om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Met de regelingen kun je bijvoorbeeld inkomensondersteuning krijgen of tegemoetkoming in je loonkosten. Andere regelingen maken het makkelijker om aan krediet te komen. Bekijk alle regelingen voor ondernemers op de website van de Rijksoverheid.

Op basis van een paar vragen, krijg je inzicht in de (fiscale) regelingen die mogelijk op jouw bedrijf van toepassing zijn. Het is een snelle check die leidt naar de voor jou belangrijkste regelingen. Niet alle regelingen zijn opgenomen en er blijven uitzonderingen. Bekijk de regelingencheck op de website van de KVK.

Voor de Friese ondernemer heeft ynbusiness.nl alle landelijke, provinciale en gemeentelijke regelingen op een rij gezet. Bij elke regeling hebben ze genoemd of deze relevant is voor u als MKB’er met personeel en/of ZZP’er (zelfstandige zonder personeel).

Meer informatie over de TOZO-regeling kunt u vinden via de website van Bureau voor zelfstandigen Fryslân. Meer informatie over de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)-regeling vindt u op de website van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân. Hier kunt u ook een aanvraag doen voor deze regeling. Voor heroriëntatiezaken op het gebied van ondernemerschap, schulden en loopbaanadvies biedt het bureau BZF.NU ook ondersteuning en hulp. Op de website van BZF.NU kunt u meer informatie hierover vinden.