Energiecoaches helpen inwoners aan lager energieverbruik

maandag 22 november

De lasten voor energie worden steeds hoger. Door minder energie te gebruiken kan flink wat geld worden bespaard. Daarom zetten de gemeenten Harlingen en Waadhoeke energiecoaches in. Die zijn speciaal opgeleid om inwoners te helpen met besparen op de energienota. Dat is vooral handig als je weinig hebt te besteden maar wel een hoge energienota hebt.

Van proef naar aanpak

In het voorjaar vond een proef plaats in de gemeenten Harlingen en Waadhoeke. In deze proef zijn 80 inwoners bezocht door een energiecoach. De proef is voor de zomer afgerond. Inmiddels zijn er twee energiecoaches aan de slag voor Waadhoeke en één energiecoach voor de gemeente Harlingen. Zij vormen een team en zullen gaan samenwerken met de gebiedsteams, woningcorporaties en De Skûle Welzijn. Na een jaar wordt de aanpak bekeken en waar nodig aangepast.

Bespaartips en handelingsperspectief

Inwoners kunnen gratis gebruikmaken van de energiecoach. De energiecoach geeft handige tips om te besparen en helpt bij het omlaag brengen van je energieverbruik in huis. Bijvoorbeeld wat je in huis allemaal nog meer kan doen om te besparen.

Aanmelden voor gratis bezoek

De gemeenten hebben een speciale website voor de energiecoaches. Via de website van Energiecoach Fryslân kunnen inwoners uit Harlingen en Waadhoeke zich aanmelden voor een bezoek van de energiecoach. Mailen met de energiecoach kan naar energiecoach@waadhoeke.nl

Energiearmoede

De energiecoach is misschien wel extra nuttig voor inwoners die weinig hebben te besteden, maar wél een hoge energierekening hebben. De inzet van de gemeenten is om vooral ook deze inwoners te helpen. De energiecoach helpt hen energie en geld te besparen, en tegelijkertijd duurzame stappen te zetten. Goed voor het klimaat en de portemonnee!