pagina icoon paspoort

Nieuwsbericht

Gemeenten starten met Hulpkaart

vrijdag 9 oktober

Zaterdag 10 oktober start in Fryslân de publiekscampagne rond de Hulpkaart. De verantwoordelijke wethouders uit de gemeenten Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Waadhoeke zorgen met een filmpje voor de digitale aftrap van de campagne. Deze drie gemeenten zijn de eerste in Friesland waar inwoners een Hulpkaart, via het gebiedsteam, kunnen aanvragen.

Wat is een Hulpkaart?

Even de weg kwijt zijn, letterlijk of figuurlijk. Bijvoorbeeld door dementie, verslaving een verstandelijke beperking of een psychische kwetsbaarheid. Of gewoon omdat je even geen woorden hebt. Om deze mensen snel de hulp of zorg te kunnen bieden die zij op dat moment nodig hebben, is er de Hulpkaart. Het is een klein, opvouwbaar kaartje ter grootte van een bankpas. Op de kaart staat wat mensen die de kaart ontvangen, wel of juist niet kunnen doen en wie de contactpersoon is. Zo biedt de Hulpkaart de kaarthouder de mogelijkheid regie te houden in situaties waarin hij/zij zelf even geen woorden heeft. En geeft de Hulpkaart houvast aan mensen die een ander wel willen helpen, maar niet altijd weten hoe.

Publiekscampagne

De verantwoordelijke wethouders uit de gemeenten Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Waadhoeke zorgen met een filmpje op YouTube voor de digitale aftrap van de campagne. De publiekscampagne richt zich op alle inwoners van Friesland, om hen kennis te laten maken met de Hulpkaart. En dat het belangrijk is om de Hulpkaart te lezen als je er één in handen krijgt of je nu winkelier, burger, politieagent, hulpverlener of arts bent. De publiekscampagne bestaat uit meerdere filmpjes waarin mensen die een Hulpkaart bij zich dragen of er één ontvangen hebben, hun ervaringen delen. 

Samenwerking

Vanaf februari 2020 tot februari 2021 werken de gemeenten Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Waadhoeke samen met GGD Fryslân, Stichting AanZet en MEE Friesland in het project Hulpkaart Fryslân. Het gezamenlijk doel is bekendheid geven aan, zorgen voor draagvlak en stimuleren van inzet en gebruik van de Hulpkaart. Het project wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van ZonMw. 

Uit de taboesfeer

Dat de campagne op zaterdag 10 oktober van start ging, is niet toevallig. Op 10 oktober is het Landelijke Dag van de Psychische Gezondheid. Helaas wordt er nog steeds niet makkelijk gesproken over psychische problemen en vaak wordt het afgedaan als eigen schuld. De Landelijke Dag Psychische Gezondheid wil psychische problematiek uit de taboesfeer halen. 

Ook een Hulpkaart aanvragen?

Ben je of ken je iemand die zich misschien ook zekerder voelt met een Hulpkaart op zak? Dan kun je de Hulpkaart aanvragen bij het gebiedsteam van de gemeente Waadhoeke. Bel dan met 0517- 380 357 of stuur een e-mail naar het Gebiedsteam.