Ga naar de inhoud

Nieuwsbericht

Veelgestelde vragen over nieuw maaibeleid

woensdag 3 juli

Over ons nieuwe maaibeleid ontvangen we een behoorlijk aantal reacties. Positief maar ook negatief. Mensen vinden iets mooi of lelijk. We geven in dit bericht antwoord op de meest gestelde vragen. 

Dit jaar maaien we de bermen en de grotere gazons twee keer. Voor 15 juni mogen we niet maaien, dus we zijn nu met de eerste maaironde bezig zijn. Deze moet rond 15 juli in de hele gemeente zijn afgerond. De volgende maaironde is in augustus en september.

Algemeen

Waarom heeft de gemeente Waadhoeke nieuw maaibeleid?

Dit komt voort uit de wens van de gemeenteraad om meer aandacht te hebben voor de verscheidenheid van plant en dier (biodiversiteit). In 2019 is de gemeente Waadhoeke gestart met ecologisch beheer van haar bermen, groenstroken, plantsoenen en grotere gazons. 

We hebben nu een start gemaakt met dit nieuwe maaibeleid, maar dat betekent niet dat we nu altijd zo blijven maaien. Juist niet. Binnen het ecologisch beheer zijn verschillende manieren van maaien waarin plant en dier centraal staan. We bekijken welke manier het beste is voor welke plek. Opmerkingen en klachten  worden daarin ook meegenomen. De manier van maaien kan ieder jaar aangepast worden.

Is dit nieuwe maaibeleid is een bezuinigingsmaatregel?

Het nieuwe maaibeleid is zeker geen bezuinigingsmaatregel. Waar eerder alleen gemaaid werd, wordt het gemaaide gras nu ook bij elkaar geharkt en afgevoerd. Dat kost meer omdat het meer werk is. Daarnaast zijn er afvoerkosten die we eerst niet hadden. 

Het hoge gras en struiken zorgen voor een rommelige aanblik. Dat ziet de gemeente toch zelf ook? 

Ecologisch beheer geeft inderdaad een ander beeld dan we eerder gewend waren.  Strak gemaaide plekken worden vervangen door natuurlijk groen. Dit kan als rommelig ervaren worden. Het kan een tijd duren voordat we het gewenste resultaat hebben. De natuur laat zich niet dwingen, maar met de juiste maatregelen kunnen we wel sturen. 

Verkeer

Overhangende struiken en hoogstaand gras belemmeren het uitzicht. Dit brengt de verkeersveiligheid in gevaar?

Verkeersveiligheid staat voorop. Dit is de reden dat we de eerste meter langs de wegen wekelijks maaien. In dit kader worden ook de kruispunten gemaaid. Wanneer u een klacht heeft over een specifieke plek, dan stuurt u een melding via het meldingsformulier.

Bereklauw

Er groeit nu ook veel bereklauw tussen de struiken. Wat gaat de gemeente doen om de bereklauw te bestrijden?

Een gevolg van de nieuwe manier van maaien is dat onder andere de bereklauw meer ruimte krijgt om te groeien. We werken aan een plan om de bereklauw goed te kunnen bestrijden. In de tussentijd proberen we, waar mogelijk, bereklauw weg te halen. Wanneer u een klacht heeft over bereklauw op een specifieke plek, stuurt u ons een melding via het meldingsformulier.

Gezondheid

Het bloeiende gras en struiken zorgen voor hooikoortsklachten. Gaat de gemeente dan ook maaien naar aanleiding van die klachten?

De gemeente kan weinig aan hooikoorts doen. Wel nemen we dit mee in de inventarisatie, met name in de kernen. Maar hooikoortsvrij beheren is niet mogelijk. Bij de verspreiding van pollen spelen regionale weersomstandigheden, zoals o.a. temperatuur, luchtvochtigheid en neerslag een grote rol. Daar heeft de gemeente geen invloed op.

Meer lezen?

Lees ook ons eerdere artikel over het nieuwe maaibeleid.
 

Uw Reactie