pagina icoon paspoort

Nieuwsbericht

Vogelgriep in Fryslân: ook in Waadhoeke

woensdag 11 november

In het Waddengebied worden momenteel veel dode vogels gevonden. Ook in gemeente Waadhoeke worden dode vogels aangetroffen. Waarschijnlijk zijn deze vogels getroffen door de vogelgriep. Raak de vogels niet aan, meld gevonden dode vogels en laat gebieden met watervogels met rust.

Openbare ruimte

Heb je een dode wilde (water)vogel gevonden in de openbare ruimte van gemeente Waadhoeke? Bel naar de gemeente. Wij geven vervolgens de opdracht om de vogels op te halen. 

Eigen terrein

Heb je een dode wilde (water)vogel gevonden op jouw eigen terrein? Raak de vogel(s) niet aan, maar meld ze:

  • op dezelfde plek 1 of 2 dode wilde eenden, zwanen of ganzen gevonden? Of minder dan 20 andere wilde vogels? Meld dit bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC).
  • op dezelfde plek 3 of meer dode eenden, zwanen of ganzen gevonden? Meld dit bij het Landelijk meldpunt voor dierziekten via telefoonnummer (045) 54 63 188.
  • dode hobbykippen of hobbyvogels? Meld dit bij je dierenarts.

Informatie voor commerciële pluimveehouders met zieke of dode vogels is te vinden op de website van de NVWA.

Gebieden met watervogels met rust laten

Probeer zo veel mogelijk rust te bewaren in gebieden waar veel watervogels zijn. Mocht er in deze gebieden vogelgriep heersen, dan voorkom je door het gebied te vermijden de verdere verspreiding van vogelgriep.

Meest gestelde vragen

De meest gestelde vragen met antwoorden over de vogelgriep vind je op de website van Veiligheidsregio Fryslân. Denk hierbij aan vragen zoals:

  • Wat is vogelgriep?
  • Hoe verspreidt vogelgriep zich?
  • Hoe herken je vogelgriep?
  • Is vogelgriep gevaarlijk voor mensen?
  • Wat moet ik doen als ik dode vogels vind?

Samenwerking in Fryslân

In Fryslân werken o.a. de Friese gemeenten, Wetterskip Fryslân, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, It Fryske Gea en Veiligheidsregio Fryslân samen aan de aanpak van vogelgriep. Met elkaar houden zij de situatie in Fryslân in de gaten en wordt bekeken welke maatregelen nodig zijn.

Meer weten?

Meer informatie over de vogelgriep is te vinden op o.a. de website van de NVWA en de website van de Rijksoverheid.