pagina icoon paspoort

Nieuwsbericht

Vogelgriep in Sint Annaparochie

vrijdag 1 januari

Op 7 december 2020 maakte de NVWA bekend dat bij een bedrijf met vleeskuikens in Sint Annaparochie vogelgriep is vastgesteld.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 21.000 dieren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert de ruiming uit.

Vervoersverbod

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Sint Annaparochie. Dit geldt voor het vervoeren van vogels waaronder pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten die afkomen van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Landelijke maatregelen

Landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, gelden ook nog steeds. Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens geldt een aangescherpte meldplicht, zij moeten eerder melding maken bij de NVWA van uitval van dieren. 

Meer informatie

Meer informatie over de vogelgriep bij het pluimveebedrijf in Sint Annaparochie is te vinden op de website van Rijksoverheid. Ook vind je hier meer informatie over de landelijke maatregelen. Aanvullende informatie lees je hier: