Wilt u een (openbare) laadpaal in de buurt?

woensdag 1 december

Vanaf woensdag 1 december kunnen inwoners van Fryslân openbare laadpalen voor elektrische voertuigen aanvragen. Een laadpaal aanvragen kan wanneer je een elektrische auto hebt, maar geen eigen oplaadmogelijkheid (eigen parkeerplaats) en er geen laadpaal is in een straal van 250 meter loopafstand van het adres. 

700 laadpalen erbij

Voor eind 2023 komen er 700 publieke laadpalen bij in de provincie. Elke paal heeft twee laadpunten. Een belangrijke stap naar een volledig dekkend laadnetwerk, dat de komende jaren verder uitgebreid gaat worden. Een volledig netwerk van openbare laadpalen maakt elektrisch rijden toegankelijker. Het bedrijf TotalEnergies heeft de aanbesteding gewonnen en levert en plaatst de laadpalen. Verantwoordelijk gedeputeerde Avine Fokkens: ‘’Als Friese overheden hebben we hier lang naar toegewerkt. Het toenemende aantal elektrische auto’s vergt een goed laadnetwerk en dat past ook bij onze ambities voor duurzaamheid’’. De eerste van de 700 nieuwe laadpalen wordt volgens haar begin 2022 geplaatst.

Laadpaal niet alleen voor aanvrager

Het uitbreiden van het laadnetwerk gebeurt onder andere op basis van aanvragen van inwoners. De laadpalen komen op publieke locaties. Inwoners die een elektrische auto hebben zonder eigen oprit, kunnen een laadpaal aanvragen. Dit geldt ook voor bedrijven. Om de juiste locatie voor de laadpalen te bepalen wordt ook gekeken naar de belasting van het netwerk. De laadpalen zijn voor algemeen gebruik en niet alleen voor de aanvrager.

Wanneer mag je een laadpaal aanvragen?

  • Aanvrager woont of werkt aantoonbaar minimaal 18 uur per week in de gemeente Waadhoeke.
  • Je moet kunnen aantonen dat je een elektrische auto hebt.
  • Per elektrische auto kan 1 verzoek worden ingediend.
  • Je hebt geen eigen oplaadmogelijkheden; je hebt geen eigen parkeerplaats (VVE parkeerplaatsen vallen onder een eigen parkeerplaats).
  • Er is nog geen laadpaal in de nabije omgeving (maximaal 250 meter loopafstand van het aanvraagadres).

Hoe aanvragen?

Aanvragen kan via de website Laadpaal Nodig. Hier kunt u ook de voorwaarden en de meest gestelde vragen en antwoorden terugvinden.