Young Solar Challenge in Franeker

maandag 28 juni

Op initiatief van Harto Schillemans van de Jongerenraad Waadhoeke komt de Young Solar Challenge naar Franeker. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 juli is hier de eerste race van het Young Solar Challenge seizoen. Tijdens deze twee dagen racen zonneboten van maar liefst 24 middelbare scholen uit het hele land door het water rond de stad, waaronder een zonneboot van CSG Ulbe van Houten uit St.-Annaparochie.

De Young Solar Challenge is een jaarlijkse competitie met zonneboten, die zelfgebouwd zijn door middelbare scholieren tussen de 14 en 17 jaar. Elk team bouwt hetzelfde model zonneboot. De Young Solar Challenge bestaat uit verschillende races, met verschillende onderdelen. Het team dat uiteindelijk van alle races het beste vaart, wordt Nederlands Kampioen. Er doet één team uit Waadhoeke mee. Dat zijn leerlingen van CSG Ulbe van Houten uit St.-Annaparochie.

Nieuwe klasse

Komend weekend doen de radiografisch bestuurbare boten voor het eerst mee. Deze nieuwe klasse is voor de eerste en tweede klassen van de middelbare school, en een mooie opstap naar een grotere boot!

Vrijdag 2 juli

Op vrijdag 2 juli worden de teams met boot en schippers verwacht voor de technische keuringen. De boten worden uitgebreid technisch gekeurd, er worden vaartesten gedaan en de schippers moeten een zwemtest doen.

Zaterdag 3 juli

Zaterdag gaat vanaf 11.00 uur de zonnebootrace van start. Wethouder Sport, Caroline de Pee, geeft het startschot, op het grasveld nabij het Elfstedenbruggetje bij de Spaarbankstraat. Rond 16.45 uur is op dezelfde plek de prijsuitreiking. Kinderburgemeester Hester Sijtsma en wethouder Duurzaamheid Jan Dijkstra reiken de prijzen uit.

Mooie locatie

Dennis Carton van Young Solar Challenge: 'Dat we weer kunnen racen met alle teams, is fantastisch. Vooral omdat we een hele mooie locatie hebben op initiatief van Harto Schillemans, die in de Jongerenraad van Waadhoeke zit en eerder zelf meedeed aan de Young Solar Challenge.’

Programma

Komt u een kijkje nemen op zaterdag 3 juli? Het is in de buitenlucht en u kunt de 1,5 meter afstand in acht nemen.

Het programma is als volgt:

  • 11.00 uur: start en opening door wethouder Caroline de Pee
  • 11.15 uur: sprint door radiografisch bestuurde bootjes
  • 12.30 uur: finish zonneboten
  • 13.00 - 14.00 uur: radiografisch bestuurde bootjes
  • 14.15 - 14.45 uur: Slalom van de zonneboten
  • 15.00 - 15.30 uur:  Sprint van de zonneboten
  • 15.45 - 16.00 uur: Slalom van de zonneboten
  • 16.35 uur:  Prijsuitreiking door wethouder Jan Dijkstra en kinderburgmeester Hester Sijtsma

Blijf op de hoogte!

Via de sociale media kanalen Facebook en Instagram van Young Solar Challenge kunt u de race volgen. Door GPS is het mogelijk om te zien waar de boten zich op dat moment vinden. Dit is ook te zien op op de website van Young Solar Challenge.