Identiteitskaart aanvragen

Een identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan, dit geldt ook voor kinderen. Maak hiervoor een afspraak via de knop hieronder. Vijf werkdagen later kunt u uw identiteitskaart op afspraak ophalen op het gemeentehuis. Met een identiteitskaart reist u vooral binnen Europa.

Bent u uw oude ID-kaart kwijt of is uw document vermist, maak dan een afspraak met vermissing:

De wachttijd voor het maken van een afspraak is niet langer dan u van ons gewend bent. Lees meer over wachttijden en levertijden.

Betaal bij voorkeur met de pin. 

  • 18 jaar en ouder: € 68,50 (10 jaar geldig)
  • Jonger dan 18 jaar: € 36,95 (5 jaar geldig)
  • Spoedaanvraag: € 51,60 extra

Bent u 12 jaar of ouder?

  • Alle geldige én verlopen paspoorten en identiteitskaarten die u heeft.
  • Bent u uw identiteitsbewijs kwijt? Of is het gestolen? Bij diefstal of verlies moet u aangifte doen. Dat kan bij de gemeente. Wij maken dan voor u een ‘Verklaring van vermissing’ op.
  • Een pasfoto die voldoet aan de eisen. Nieuw in 2020: de foto mag niet ouder zijn dan zes maanden op het moment van de aanvraag.
  • Pinpas.

Bent u jonger dan 12 jaar?

Neem dan ook mee:

  • Een ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier (pdf, 59 KB)  van beide ouders of van verzorgenden die het gezag hebben.
  • Een kopie van een geldig identiteitsbewijs van beide ouders of van verzorgenden die het gezag hebben.
  • Neem bij voorkeur één van uw ouders mee.

Sneller identiteitskaart ontvangen

Het aanvragen van een identiteitskaart duurt vijf werkdagen. Heeft u sneller een identiteitskaart nodig? Vraag op afspraak een spoedaanvraag aan. Hieraan zijn wel extra kosten verbonden. De nieuwe identiteitskaart ligt dan binnen twee werkdagen voor u klaar. Voor het ophalen moet u een afspraak maken.

Vanaf 4 januari 2021 heeft uw nieuwe identiteitskaart een extra functie.

U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op de website van DigiD. De informatie is beschikbaar vanaf 4 januari 2021.

Landen

Met de identiteitskaart reist u naar de volgende landen.

Reizen met kinderen

Uw kind heeft een eigen identiteitskaart of paspoort nodig om naar het buitenland te reizen. Deze kaart vraagt uw kind zelf op afspraak aan. Uw kind moet dus persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag van de identiteitskaart.

Reist u als enige ouder met uw kind naar het buitenland? Download de nodige formulieren voor het reizen met minderjarigen.