Stemmen

Woensdag 17 maart 2021 kunt u stemmen voor de leden van de Tweede Kamer.

U mag stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing als u:

  • De Nederlandse nationaliteit heeft;
  • 18 jaar of ouder bent;
  • niet uitgesloten bent van het kiesrecht.

Uw identiteitsbewijs en stempas of stempluspas heeft u nodig om te mogen stemmen. Neem deze daarom mee naar het stembureau.

Op de dag van de verkiezingen mag uw identiteitsbewijs maximaal 5 jaar verlopen zijn. Staat op uw identiteitsbewijs de geldigheid tot 18 maart 2016, dan zit u goed.

In het stemlokaal bent u verplicht een mondkapje te dragen. Volg de in het stemlokaal geldende regels over afstand en hygiëne op. Wilt u de regels voor het betreden van het stemlokaal niet opvolgen, dan kan u de toegang worden ontzegd of wordt u verzocht het stemlokaal te verlaten. U hebt dan niet gestemd.

Vervroegd stemmen

Als u zich kwetsbaar voelt, bijvoorbeeld vanwege uw gezondheid, kunt u op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart 2021, in de hiervoor aangewezen stemlokalen, eerder uw stem uit te brengen. De stembureaus zijn tijdens verkiezingsdagen geopend van ’s ochtends 07.30 uur tot ’s avonds 21.00 uur.

Het tellen van de stembiljetten van de stembureaus waar al op 15 en 16 maart gestemd kan worden zal plaatsvinden in de Gemeenteloods, Harlingerweg 18 te Franeker. Dit gebeurt op woensdag 17 maart 2021 vanaf 10.00 uur. Na de telling wordt de uitslag bekendgemaakt, maar pas na 21.00 uur.