Energiearmoede

Voor veel huishoudens betekenen de stijgende gasprijzen dat de energierekening nog moeilijker te betalen is. Waadhoeke gaat de strijd aan met deze energie-armoede. Naast de energietoeslag die beschikbaar is voor inwoners met een laag inkomen - gaan de energiecoaches van Waadhoeke vanaf het najaar langs bij inwoners met een laag inkomen om te kijken hoe ze hun energierekening kunnen verlagen. Hierbij krijgen deze inwoners niet alleen advies; eventuele aanpassingen worden vergoed door de gemeente.

Wanneer de energiecoaches van de gemeente – Piet Leijstra, Engbert Helfferich en Johan Visser – langsgaan bij inwoners, bekijken ze hoe de woning beter geïsoleerd kan worden. Of hoe er op andere manieren bespaard kan worden op de energielasten. Alle maatregelen die de gemeente neemt, dragen direct bij een aan lagere energierekening en zorgen daarnaast voor meer comfort in huis. De aanpassingen worden betaald uit budget wat de gemeente voor dat doel van de Rijksoverheid heeft ontvangen.

De energiecoach: advies en bespaarmaatregelen op maat

In de gemeente Waadhoeke zijn Piet Leijstra, Johan Visser en Engbert Helfferich al actief als energiecoaches. Zij komen gratis bij inwoners langs om de bespaarkansen voor de woning samen met de inwoner in kaart te brengen. De energiecoaches kunnen diverse energiebesparende maatregelen inzetten. Zij kunnen bijvoorbeeld tochtstrips, ledlampen, radiatorfolie,  infraroodpanelen of een slimme thermostaat plaatsen bij de inwoner. Ook kunnen zij een installateur inschakelen voor het energiezuinig afstellen van de cv-ketel. 

Witgoedwissel

Eerder kregen inwoners naast het advies op maat een voucher waar zij zelf energiebesparende artikelen van konden kopen. Nu zorgt de energiecoach er voor dat de juiste energiebesparende artikelen bij de inwoner thuis worden afgeleverd en geplaatst worden. Hiervoor wordt samengewerkt met vrijwilligers die een opleiding krijgen om de energiecoach te kunnen ondersteunen. Als proef krijgen de energiecoaches de mogelijkheid om een oud, energieslurpend apparaat te vervangen door een nieuw, energiezuinig apparaat. Deze ‘witgoedwissel’ geldt in eerste instantie alleen voor koelkasten, vriezers en koel-vriescombinaties, omdat deze apparaten 24 uur per dag aan staan en hierdoor veel energie slurpen.

Voor wie

De nieuwe maatregelen zijn bedoeld voor inwoners die een relatief laag inkomen hebben en hoge energiekosten of een slecht geïsoleerde woning. Er geldt voor deze nieuwe maatregelen geen vaste inkomensgrens, zoals bij de energietoeslag het geval is. De inwoners hoeven geen aanvraag voor in te dienen. De energiecoaches gaan het komend jaar zelf actief langs inwoners om een hulpaanbod te doen.

Energietoeslag

Sinds het voorjaar wordt een energietoeslag verstrekt aan inwoners met een inkomen lager dan 130% van de hoogte van het sociaal minimum. Deze energietoeslag kan nog het hele jaar worden aangevraagd.

Meer informatie

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Marloes Oort via m.oort@waadhoeke.nl of met één van onze energiecoaches: