Zonnepanelen

Als het kan op uw huis, dan is het kopen van zonnepanelen een slim idee. Dit geld verdient u snel terug. Ook op bewolkte dagen levert een zonnepaneel elektriciteit op. En mocht u uw huis willen verkopen? Dan zijn zonnepanelen op het dak een pluspunt.  

Met een app op uw telefoon kunt u zelf kijken hoeveel elektriciteit de zonnepanelen opwekken.  

Als u kiest voor 10 zonnepanelen (met een vermogen van 3000 watt-piek) kost de installatie ongeveer €5.400,-. De installatie zit dan bij de prijs inbegrepen. Via de belastingdienst kunt u de btw terugvragen. Dit is 21 procent van het aankoopbedrag. Bij €5.400,- is dit dus ruim €900,-. 

U kunt ook geld lenen om zonnepanelen te kopen. Bijvoorbeeld met de Energiebespaarlening. Over de Energiebespaarlening en de btw-teruggave leest u meer op de pagina subsidies.  

Elke kilowattuur die uw zonnepanelen opwekken, hoeft u niet te kopen bij uw energiebedrijf. Stroom die u niet gelijk gebruikt, levert u terug aan het elektriciteitsnetwerk. Tot het jaar 2023 krijgt u daar (door de salderingsregeling) net zoveel geld voor dan dat u betaalt voor de stroom die u afneemt van het energiebedrijf.  

Let op! Daar zit wel een maximum aan: als u jaarlijks meer stroom teruglevert dan afneemt, dan krijgt u een lagere vergoeding voor het 'teveel' dat u produceert. Deze teruglever-vergoeding verschilt per energiebedrijf.  

Wilt u weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen of bent u benieuwd naar de precieze opbrengst? Vraag het aan uw installateur. Zelf kunt u een check doen via zonnekaart.nl.