Meldpunt voor verward gedrag

0800-1205 is een landelijk meldnummer voor meldingen en advies over personen met verward gedrag. Het meldpunt is bedoeld om deze personen te helpen, en meer leed te voorkomen.

Voor iedereen

Iedereen die zich zorgen maakt om iemand kan bellen. Dat kan gaan om zorgen over geestelijk welzijn, eenzaamheid, gezondheid en/of zelfredzaamheid. Het gaat alleen om situaties die zorgwekkend zijn, maar niet acuut. Er is dus geen directe inzet van de hulpdiensten nodig.

Postcode invoeren

Wanneer je belt, wordt gevraagd om de postcode. Na het invoeren van de postcode schakelt dit nummer automatisch door naar een regionaal meldpunt. In Friesland is dit meldpunt bij de GGD. De belangrijkste melders zijn familieleden, buurtgenoten, zorgmedewerkers, en medewerkers van bijvoorbeeld verhuurders en politie.

Meldpunt verward gedrag

Doel van het meldpunt is om mensen die zorg mijden of door de zorg gemist worden, zo snel mogelijk in beeld te krijgen. Zo kunnen ze doorgeleid worden naar de juiste hulp. In veel gevallen is dit het gebiedsteam. Zo wordt hopelijk meer leed, overlast en kosten voorkomen of beperkt.