ID-kaart aanvragen na diefstal of vermissing

Bent u uw ID-kaart kwijt of verloren? Of is het gestolen? Bij diefstal moet u aangifte doen en bij vermissing ook. Dit kan bij de gemeente. Wij maken dan voor u een ‘Verklaring van vermissing’ op. Via onderstaande knop maakt u hiervoor een afspraak. 

Tip: met de ID-kaart reist u naar de volgende landen. Gaat u ergens anders naar toe? Dan is een paspoort nodig om uzelf mee te legitimeren.

Om een nieuwe ID-kaart te kunnen aanvragen moet u eerst een verklaring van vermissing afleggen bij de gemeente. Dit is nodig om misbruik van uw oude reisdocument tegen te gaan. Aangifte doen bij de politie is niet verplicht.

Is uw ID-kaart afgegeven vanaf 4 januari 2021? Dan is het mogelijk om met uw ID-kaart in te loggen via DigiD. Als u uw ID-kaart kwijt bent, dan is het belangrijk dat u de inlogfunctie laat blokkeren. Neem hiervoor contact op met de DigiD helpdesk.

U betaalt geen extra kosten voor het opmaken van de verklaring van vermissing. U betaalt alleen de kosten voor een nieuwe ID-kaart. Een ID-kaart (voor volwassenen) kost € 68,50 en is 10 jaar geldig. Een ID-kaart voor een kind kost € 36,95 en is 5 jaar geldig. Heeft uw aanvraag spoed? Dan betaalt u € 51,60 extra extra bovenop de normale kosten. Uw ID-kaart ligt dan binnen twee werkdagen voor u klaar in plaats van vijf. 

U betaalt uw ID-kaart direct aan de balie met (bij voorkeur) pinpas of contactloos.

Door uzelf

Vindt u uw ID-kaart terug nadat u aangifte heeft gedaan? Dan bent u verplicht het document in te leveren bij de gemeente. De gemeente vernietigt de ID-kaart om fraude en misbruik te voorkomen.

U mag uw teruggevonden ID-kaart dus niet meer gebruiken als identificatiemiddel. Uw identiteitskaart staat als vermist geregistreerd. Deze registratie is niet terug te draaien. 

Let op: Het gebruik van een teruggevonden ID-kaart is strafbaar. 

Door iemand anders

Heeft iemand uw ID-kaart als gevonden voorwerp bij de gemeente ingeleverd? Dan wordt de identiteitskaart vernietigd en krijgt u deze niet terug. Ook als u de vermissing nog niet heeft gemeld bij de gemeente. U moet dan een nieuwe ID-kaart aanvragen.