Reanimatie burgerhulpverlening (r-bhv'er)
Als reanimatie burgerhulpverlener (r-bhv’er) vergroot je de overlevingskans van mensen met een hartstilstand. Je start met reanimeren totdat de professionele hulpverlening er is. Hierdoor kun je helpen levens te redden!
Als reanimatie burgerhulpverlener ben je aangemeld bij het reanimatieoproepsysteem HartslagNu. Bij een hartstilstand bij jou in de buurt, krijg je van HartslagNu een oproep op jouw mobiel om te gaan reanimeren of de dichtstbijzijnde AED te halen.
De eerste zes minuten
Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Als je binnen deze minuten reanimeert en een AED gebruikt, is de overlevingskans en leven met minimale schade het grootst. Een ambulance kan er niet altijd binnen 6 minuten zijn. Als burgerhulpverlener kun je dat wel!
Hoe werkt het oproepsysteem?
Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept HartslagNu automatisch r-bhv’ers in de buurt van het slachtoffer op. Zij krijgen een oproep op hun telefoon met de vraag om direct naar het slachtoffer te gaan om te reanimeren of eerst een AED op te halen. Zij reanimeren net zo lang totdat de professionele hulpverlening het overneemt.
Burgerhulpverlener worden
Dat kan, graag zelfs! Reanimatie burgerhulpverleners zijn namelijk dringend nodig. Om r-bhv’er te worden, moet je eerst een beginnerstraining (basiscursus) volgen bij een erkende NRR-instructeur. Ook moet je 18 jaar of ouder zijn. Na afloop ontvang je een gecertificeerd diploma en kun je je als reanimatie burgerhulpverlener aanmelden op HartslagNu. Ben je professioneel hulpverlener? Ook dan is aanmelding van harte welkom.
Geldigheid reanimatiediploma
Het reanimatiediploma dat na een beginnerstraining wordt afgegeven, is onbeperkt geldig – op de voorwaarde dat je jaarlijks deelneemt aan een opfristraining. Doe je dit niet, dan word je na enkele waarschuwingen op non-actief gezet in het HartslagNu-oproepsysteem en word je bij een mogelijke inzet niet meer opgeroepen. Het is dus écht belangrijk om de opfristraining te blijven volgen, om alle vaardigheden op peil te houden.
Kosten cursus
Een beginnerstraining kost gemiddeld €35,- per persoon. Voor een opfristraining betaal je ongeveer €25,- per persoon. De meeste ziektekostenverzekeraars vergoeden reanimatiecursussen vanuit de aanvullende verzekering.
Reanimatiecursus volgen in Waadhoeke
Via de website van de Hartstichting kun je bekijken waar bij jou in de buurt reanimatiecursussen worden aangeboden door gecertificeerde NRR-trainers.
In Waadhoeke bieden de volgende stichtingen en verenigingen gecertificeerde trainingen aan:
- Tzummarum: St. Reanimatie- en AED Onderwijs Noordwest Fryslân.
- Sexbierum: KNV EHBO, afd. Sexbierum
Verlopen diploma
Door de coronapandemie was het twee jaar lang niet mogelijk om reanimatiecursussen te volgen. Veel burgerhulpverleners zijn daarom te lang niet bijgeschoold. Hun certificaten zijn verlopen en zij worden per 1 januari 2023 niet meer opgeroepen. Het reanimatiesysteem is daardoor niet langer meer dekkend. Dit geldt ook voor Waadhoeke.
Is jouw certificaat ook verlopen? Als je de opfriscursus alsnog doet, keer je weer terug in het HartslagNu-systeem.
Zo kun je (weer) helpen mensenlevens te redden!