Fotograaf: Johan van der Wielen

Donkerte en lichthinder

Donkerte is een belangrijk begrip in Waadhoeke. Deze waardevolle omgevingskwaliteit, die in Nederland steeds zeldzamer wordt door de toename van licht, willen we als gemeente behouden, beschermen en waar mogelijk versterken. Donkerte wordt in Waadhoeke vooral gezien als voordeel en als onderdeel van onze historie en cultuur, een voorbeeld hier van is het UNESCO werelderfgoed Planetarium. Met name bij het Waddengebied is het gelukkig nog erg donker. Rond de dichter bevolkte gebieden wordt door de jaren heen een toename van licht gemeten, het is dan ook doelstelling om te kijken waar licht een functie heeft en waar niet. In de donkerste gebieden willen we de donkerte graag behouden.

De veranderingen tussen dag en nacht heeft een belangrijke functie voor de biodiversiteit. Het is een natuurlijk signaal voor verandering in het trek- en broedgedrag maar is ook heel belangrijk in het vinden van voedsel. Teveel kunstmatig licht verstoort het bioritme van veel dieren en kan een heel ecosysteem ontwrichten.

Het behouden en versterken van donkerte is niet alleen goed voor de dieren, het is ook goed voor me mens. Beide hebben het natuurlijke ritme van de nacht nodig om goed te kunnen uitrusten en dat draagt bij aan het welzijn en de gezondheid. Kunstmatig licht zorgt namelijk voor een verminderde productie van melatonine, het slaaphormoon. Dit kan zorgen voor stress, depressie en diabetes.

Lichtvervuiling heeft meer invloed op ons dan we misschien denken.

  • Probeer zoveel mogelijk reclame- en sierverlichting s ’nachts uit te schakelen wanneer het uit kan
  • Zorg ervoor dat er niet meer lichtpunten staan dan nodig is
  • Probeer het licht zoveel mogelijk te dimmen of plaats bewegingssensoren
  • Zorg dat je buiten niet feller verlicht dan de openbare verlichting 
  • Zorg er voor dat het licht naar beneden schijnt
  • Wat kan uit ‘s nachts? Zet het dan ook uit.

Door het licht zoveel mogelijk uit te schakelen wanneer dat niet nodig is kun je ook besparen op je energierekening. Win win dus!