Milieubarometer

De Milieubarometer is een duurzaamheidsmonitor en maakt de milieu en CO2-impact van een bedrijf of instelling eenvoudig en snel zichtbaar. In één oogopslag zie je welke aspecten het zwaarst wegen en op welke punten je kunt besparen.

Er zijn 16 bedrijven die nu met de Milieubarometer werken. Hieronder kun je de ervaringen van een drietal van hen lezen.

Wat kan de gemeente hierin betekenen?

De gemeente wil bedrijven en organisaties graag ondersteunen bij het nemen van energiebesparende maatregelen en de bijbehorende CO2-reductie. Meten is weten en daarom schenkt de gemeente een gratis startabonnement (t.w.v. € 249,-) op dit handige meetinstrument. Op deze pagina op de website van Milieubarometer lees je hier meer over.

  • Theater de Koornbeurs - Alrik Bosgraaf
    “Wij hebben mee gedaan aan het Koploperproject met als doel om inzicht te krijgen in waar we staan op het gebied van duurzaamheid en waar we heen kunnen en willen. Het is een goede manier om je situatie in kaart te brengen, bewustwording te creëren en een doel met een stappenplan te maken. Het is een kapstok waardoor je snel een totaalbeeld hebt dat je ook met vergelijkbare organisaties of bedrijven kunt vergelijken. Het invullen bij de opstart is wel veel werk, soms is het even zoeken om informatie te vinden. Het zou denk ik helpen als branchegetallen alvast naast je eigen in te vullen getallen getoond worden. Draagvlak vinden kan een uitdaging zijn, hier zou de software beter op in kunnen spelen door hier hulp voor te bieden door de noodzaak, financiële voordelen en subsidiemogelijkheden beter weer te geven.”
  • Zijlstra Beroepskleding BV - Wesley van Wilpe
    “Ik benoem bewust het Koploperproject omdat dit het startpunt was om gebruik te maken van de Milieubarometer. De Milieubarometer levert ons nog jaarlijks veel op. Wij gebruiken de data als basis van ons MVO-beleid. De Milieubarometer maakt onze doelen meetbaar en vertaalt onze acties naar Co2. Dankzij een helder overzicht van onze uitstoot kunnen we gerichte acties nemen om te verbeteren. Zonder een duidelijk doel is het nut van de barometer vrij klein. Zonder de barometer is het behalen van je doelen een stuk lastiger. Wil jij stappen maken op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid? Gebruik dan de barometer als basis.”