ID-kaart aanvragen na diefstal of vermissing

Ben je jouw ID-kaart kwijt of verloren? Of is het gestolen? Bij diefstal moet je aangifte doen en bij vermissing ook. Dit kan bij de gemeente. Wij maken dan voor jou een ‘Verklaring van vermissing’ op. Via onderstaande knop maak je hiervoor een afspraak. 

Tip: met de ID-kaart reis je naar de volgende landen. Ga je ergens anders naar toe? Dan is een paspoort nodig om jezelf mee te legitimeren.

Om een nieuwe ID-kaart te kunnen aanvragen moet je eerst een verklaring van vermissing afleggen bij de gemeente. Dit is nodig om misbruik van jouw oude reisdocument tegen te gaan. Aangifte doen bij de politie is niet verplicht.

Is jouw ID-kaart afgegeven vanaf 4 januari 2021? Dan is het mogelijk om met jouw ID-kaart in te loggen via DigiD. Als jij je ID-kaart kwijt bent, dan is het belangrijk dat je de inlogfunctie laat blokkeren. Neem hiervoor contact op met de DigiD helpdesk.

Je betaalt geen extra kosten voor het opmaken van de verklaring van vermissing. Je betaalt alleen de kosten voor een nieuwe ID-kaart. Een ID-kaart (voor volwassenen) kost € 75,80 en is 10 jaar geldig. Een ID-kaart voor een kind kost € 40,90 en is 5 jaar geldig. Heeft je aanvraag spoed? Dan betaal je € 57,05 extra bovenop de normale kosten. Je ID-kaart ligt dan binnen twee werkdagen voor je klaar in plaats van vijf. 

Je betaalt uw ID-kaart direct aan de balie met (bij voorkeur) pinpas of contactloos.

Door jezelf

Vindt je jouw ID-kaart terug nadat je aangifte hebtgedaan? Dan ben je verplicht het document in te leveren bij de gemeente. De gemeente vernietigt de ID-kaart om fraude en misbruik te voorkomen.

Je mag jouw teruggevonden ID-kaart dus niet meer gebruiken als identificatiemiddel. Jouw identiteitskaart staat als vermist geregistreerd. Deze registratie is niet terug te draaien. 

Let op: Het gebruik van een teruggevonden ID-kaart is strafbaar. 

Door iemand anders

Heeft iemand jouw ID-kaart als gevonden voorwerp bij de gemeente ingeleverd? Dan wordt de identiteitskaart vernietigd en krijg je deze niet terug. Ook als je de vermissing nog niet hebt gemeld bij de gemeente. Je moet dan een nieuwe ID-kaart aanvragen.