Discriminatie melden

Discriminatie betekent dat er verschil wordt gemaakt in hoe jij of iemand anders wordt behandeld op basis van afkomst, geslacht, geloof, levensovertuiging, seksuele oriëntatie, genderidentiteit of handicap. Je wordt dus afgewezen om wie je bent. Dit is strafbaar.

Ben je gediscrimineerd of heb je discriminatie gezien? Durf het te melden! Door jouw melding kunnen we in veel gevallen iets doen. Je kan de melding ook anoniem doen. 

Hoe melden?

Als je discriminatie hebt gehoord, gezien of meegemaakt in de provincie Fryslân dan kan je terecht bij Discriminatie.nl Fryslân.

  1. Een Consulent Discriminatiezaken bij jou in de buurt neemt contact met je op om je melding te bespreken. Als je dat wil en zij iets voor je kunnen betekenen, plannen ze een (telefonische) afspraak.
  2. Discriminatiezaken onderzoekt je melding, bijvoorbeeld aan de hand van wetgeving en overleg met ervaren collega’s. Ze laten je weten wat hieruit komt.
  3. De consulent bespreekt de aanpak van je melding. Soms zijn er geen vervolgstappen mogelijk. Maar ze luisteren altijd naar je en geven je advies.

Ze houden je van elke stap op de hoogte en ondernemen geen actie zonder jouw toestemming.

Er is een verschil tussen het maken van onderscheid en discriminatie. Als je een baan niet krijgt om een reden waar je niets aan kunt doen, bijvoorbeeld omdat je vrouw, homo of moslim bent is het discriminatie. Krijg je de baan niet omdat je bijvoorbeeld niet de juiste diploma's hebt, dan is dat geen discriminatie. Twijfel je of je te maken hebt met discriminatie? Je kunt altijd Discriminatie.nl bellen of mailen voor advies. 

Discriminatie.nl is een samenwerking tussen verschillende antidiscriminatiebureaus verspreid over het land. Alle inwoners van Nederland hebben namelijk het recht discriminatie te melden en daarbij hulp en ondersteuning te krijgen. Consulenten discriminatiezaken zijn mensen met verschillende achtergronden, vaardigheden en ervaringen. Maar ze werken vanuit dezelfde overtuiging en hanteren dezelfde werkwijze. Allemaal met als doel een einde te maken aan discriminatie.