Kinderen, jeugd en gezinshulp
Op deze pagina lees je hoe de gemeente jou en je gezin kan ondersteunen. Bijvoorbeeld als je vragen hebt over het opgroeien en opvoeden van je kinderen. Of wanneer jouw kind vervoer nodig heeft naar speciaal onderwijs.
Wat kan je zelf doen?
Kijk eerst naar wat je zelf kunt doen om de situatie te verbeteren. Je kunt iemand uit je omgeving vragen om hulp. Of contact opnemen met een hulporganisatie. Zie ook “Andere hulporganisaties” op deze pagina. Lukt het niet om zelf, of met hulp van anderen, een oplossing te vinden? Dan is het gebiedsteam er om mee te denken en advies te geven. Je hoeft hier niet voor te betalen.
Zo werkt het
- Stel je vraag door ons te bellen op 0517- 380 357 of stuur een e-mail naar gebiedsteam@waadhoeke.nl dan bellen wij je terug.
- In het telefoongesprek leggen we uit welke informatie we nodig hebben om goed te kunnen kijken welke ondersteuning je kind nodig heeft. Meestal kunnen we telefonisch al tips en adviezen geven. Als er meer nodig is dan maken we daar melding van.
- Na aanmelding volgt een gesprek bij je thuis waarin je kunt vertellen over de situatie van jou en je kind.
- Je krijgt van ons een verslag van het gesprek. Daarin staat of je meer ondersteuning kunt krijgen en hoe dat eruit ziet.
Hier kun je ook terecht
GGD
Ook bij de GGD kan je terecht met vragen over opgroeien en opvoeden. Als je kindje nog klein is kan je altijd terecht op het spreekuur van het consultatiebureau. Is je kindje al wat groter? Dan kan je contact opnemen met de GGD voor een afspraak met een pedagoog of jeugdverpleegkundige. Je kunt bellen, chatten of er kan iemand bij je langskomen. Deze hulp is gratis. Neem gerust contact op met de GGD voor advies of gewoon een luisterend oor.
Home-Start
Heb je lichte of algemene opvoedingsvragen? Bij Home-Start hebben ze ruime ervaring met opvoeden! En ze zijn er speciaal voor opgeleid. Er kan bijvoorbeeld iemand een paar keer bij je langskomen om mee te kijken waar je tegenaan loopt. De medewerker van Home-Start geeft je praktische tips en contacten in de buurt waar je direct wat aan hebt. Home-Start is een initiatief van Humanitas en kost je niets.
Vul het contactformulier in. Je kunt ook een e-mail sturen naar Margriet Verloop van Humanitas Waadhoeke-Harlingen, via m.verloop@humanitas.nl of bel haar op 06-5138 6583.
Praktijkondersteuner Jeugd (POH-GGZ)
De POH-GGZ Jeugd werkt samen met jouw huisarts en is er voor kinderen, jongeren en ouders/verzorgers van kinderen met zogenoemde psychische en/of sociale klachten. Voorbeelden waar je aan kunt denken zijn angstklachten, somberheid, rouwverwerking, vragen over opgroeien of ontwikkeling, verslaving, medicatiecontrole, begeleiding bij ADHD of andere problemen waar je niet goed zelf uit kunt komen. Je kunt bij jouw eigen huisarts terecht voor meer informatie over de POH-GGZ Jeugd in jouw praktijk.
Schoolmaatschappelijk werk
De schoolmaatschappelijk werker ondersteunt kinderen en ouders op verschillende manieren. Wij helpen jou en je kind door samen in gesprek te gaan over onderwerpen die er spelen. Je kunt hierbij denken aan: zelfvertrouwen, weerbaarheid, sociale vaardigheden, faalangst, gedrag en emoties, conflicten, pesterijen, echtscheiding of rouwverwerking. Via de intern begeleider of leerkracht op de school van je kind kom je in contact met de schoolmaatschappelijk werker.
Spoedhulp en crisiszorg
Als er sprake is van een crisissituatie zoekt je contact met:
- De politie, telefoonnummer 112.
- Veilig Thuis, telefoonnummer 0800 - 2000 (24/7) of 058 - 233 37 77. Veilig Thuis is voor informatie en advies over huiselijk geweld, kindermishandeling en voor het melden van mishandelingen.
- Spoed4Jeugd, telefoonnummer 0800 - 776 33 45 (0800-SPOED4J) (24/7). Spoed4Jeugd biedt in Friesland spoedeisende (jeugd)hulp in crisissituaties door gedrag- of opvoedproblemen, gezinsproblemen of psychische problemen. Bel Spoed4Jeugd als een kind met spoed moet worden opgevangen.
Hulpmiddelen
Als je kind een beperking heeft dan kan het handig zijn om hulpmiddelen in huis te hebben. Soms krijg je advies van een fysio- of ergotherapeut. Of je kan het zelf bedenken en kopen. Bijvoorbeeld een rolstoeldrempel of beugel in het toilet. Voor grotere en duurdere hulpmiddelen zoals een rolstoel of aangepast bed kan je op verwijzing van je huisarts of wijkverpleging terecht bij je zorgverzekeraar.
Lenen
Als je kind tijdelijk hulpmiddelen nodig heeft dan kan je deze vaak lenen via een hulpmiddelenwinkel. De meeste tijdelijke hulpmiddelen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Het maakt niet uit welke zorgverzekeraar je hebt. Sommige hulpmiddelenwinkels bezorgen de hulpmiddelen bij je thuis, bij andere kan je deze zelf ophalen.
Huren of kopen
Als je kind voor een lange tijd een hulpmiddel nodig heeft dan kan je deze tegen betaling huren of kopen. Vraag je zorgverzekering naar de mogelijkheden. Heb je geen geld om hulpmiddelen te kopen, huren of laten repareren? Dan kan je overleggen met iemand van het gebiedsteam wat er mogelijk is.
Vervoer naar school
Vervoer vanuit de gemeente is er voor kinderen die niet de mogelijkheid hebben om zelfstandig naar school te gaan. Denk hierbij aan ziekte, een beperking of omdat de school te ver weg is. Om voor leerlingenvervoer in aanmerking te komen, moet je als ouders of verzorgers zelf een aanvraag opsturen. Het aanvraagformulier en meer informatie vind je op de pagina Leerlingenvervoer.
Heb hier vragen over? Neem dan contact op met de afdeling Leerlingenvervoer via telefoonnummer (0517) 380 380 of via emailadres leerlingenvervoer@waadhoeke.nl
Er zijn drie vormen van vervoer naar school mogelijk:
Openbaar vervoer
Eerst kijken we of jouw kind met het openbaar vervoer naar school kan reizen. Als dat zo is, dan krijgt je kind een openbaar vervoer pas (OV pas). Kan je kind niet zelfstandig met het openbaar vervoer reizen? Dan krijg je een begeleiders pas van Arriva, zodat jij of iemand anders met je kind mee kan gaan.
Eigen vervoer
Het is ook mogelijk om een financiële vergoeding voor eigen vervoer krijgen. Je zorgt dan zelf voor het brengen of halen van je kind naar speciaal onderwijs. De vergoeding is meestal gelijk aan de kosten van het openbaar vervoer.
Schooltaxi
Dit is vervoer met een taxi(busje) van huisdeur tot schooldeur en terug. Dit is voor kinderen die op geen enkele andere manier naar school kunnen reizen.
Geldzorgen
Heb jij geldvragen, geldzorgen of schulden? En kun je daarbij hulp gebruiken? SchuldHulpMaatje Waadhoeke pakt samen met jou je geldproblemen aan: gratis en zonder oordeel. Humanitas is er ook voor ondersteuning. Bijvoorbeeld als je wel wat hulp kunt gebruiken bij je thuisadministratie of het schrijven van een brief naar een instantie.
Ook werken we met de organisatie Sam& voor alle kinderen. Bij deze organisatie kan je allerlei voorzieningen aanvragen, als het niet lukt om deze zelf te betalen. Denk aan een fiets, laptop of schoolspullen. Contributie of lesgeld voor een sport- en cultuurclub. Een bril, goed bed of warme winterjas. Of schoolmaaltijden voor een lesdag vol energie.
Zo werkt het
- Ga naar de website van Sam& voor alle kinderen.
- Vul de postcode van het kind in om verder te gaan.
- Volg de stappen van het aanvraagformulier.
- Sam& zorgt ervoor dat je aanvraag bij de juiste organisatie terecht komt. Deze organisaties behandelen de aanvraag.
Je kunt meerdere dingen tegelijk aanvragen. Zijn er meer kinderen in het gezin? Je kunt voor alle kinderen een aanvraag doen.
Kinderopvangtoeslag
Gaat jouw kind naar het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal? Misschien kun je een bijdrage in de kosten krijgen. De Belastingdienst bepaalt of je een tegemoetkoming kinderopvang krijgt en hoe hoog deze is. Je moet de tegemoetkoming bij de Belastingdienst aanvragen.
- Om kinderopvangtoeslag te krijgen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Meer informatie daarover vind je op de website van de Belastingdienst.
- De gemeente checkt of de opvang goed en veilig is. Goedgekeurde opvang staat geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) en heeft een eigen LRK-nummer. Zonder dit nummer kan je geen toeslag aanvragen.
- Wil je kinderopvangtoeslag aanvragen? Doe dat wel op tijd. Anders loop je een deel van de toeslag mis. Vraag de kinderopvangtoeslag aan binnen drie maanden nadat jouw kind voor het eerst naar de opvang gaat.