
Meedoen en profiteren
Meedoen en profiteren in het Klimaatlandschap zijn belangrijke thema’s. Je kunt als inwoner of ondernemer meedenken en meepraten over plannen (procesparticipatie), maar ook financieel meedoen en profiteren van projecten (financiële participatie).
Om dit te bereiken staat in de duurzaamheidsagenda van Waadhoeke dat we bij grote energieprojecten minstens 60% lokaal eigendom willen bereiken. Maar wat betekent dat eigenlijk?
Zelf profiteren van de opbrengst: lokaal eigendom
Lokaal eigendom is een vorm van participatie waarbij je samen met anderen – voor een deel of helemaal– eigenaar bent van een project voor schone energie. Je hebt daardoor invloed op het project én deelt mee in de opbrengst. Het betekent dat je als inwoner, ondernemer of lokale organisatie samen, - voor een deel of helemaal - eigenaar bent van projecten voor schone energie. Zo blijven de opbrengsten van het project zoveel mogelijk in de eigen gemeente. Wat niet via lokaal eigendom geregeld kan worden, komt in handen van andere, vaak commerciële, partijen.
Voor iedereen die lokaal is
Lokaal eigendom is alleen mogelijk via één of meerdere collectieven, dit zijn groepen die openstaan voor iedereen. Iedereen die meedoet, heeft daarbij een gelijke stem. Het collectief beslist mee over het project en draagt het risico. Als inwoner, lokaal bedrijf, ondernemer, buurtvereniging, dorpsbelang, energiecoöperatie of overheid – in de omgeving van het project - kun je je verenigen in een collectief en zo meedoen.
Samen keuzes maken
Hoe we lokaal eigendom kunnen organiseren, wordt steeds duidelijker. We onderzoeken wat omwonenden belangrijk vinden. En we praten we met partijen die het lokale eigendom willen vormgeving door het opzetten van een collectief.
Blijf op de hoogte
Houd onze website in de gaten voor updates of schrijf je in voor de nieuwsbrief.