Informatie voor arbeidsmigranten

Als je in Nederland komt wonen en werken dan zijn er een aantal zaken die je moet weten en regelen. Op deze pagina lees je hier meer over. 

Moet ik me inschrijven bij de gemeente Waadhoeke als ik uit een ander EU-land kom en hier ga werken?

Ja, je moet je inschrijven als je langer dan 4 maanden in Waadhoeke gaat werken en wonen.

Waarom zou ik me inschrijven bij de gemeente?

Inschrijven in de BRP (Basis Registratie Personen) bij de gemeente geeft je dezelfde voordelen als Nederlanders. Met je inschrijving kun je gemakkelijk zaken regelen bij de overheid en je zorgverzekering. je krijgt hiervoor een persoonlijk Burgerservicenummer (BSN). Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over een persoonlijk Burgerservicenummer.

Je regelt ook makkelijk je belastingaangifte, waarbij je mogelijk geld terug krijgt. Je kunt ook steun krijgen in de vorm van geld om je huur te verlagen. En als je kinderen hebt, krijg je kinderbijslag en je kunt geld krijgen om de kosten van de kinderopvang te verlagen. Wanneer je ingeschreven staat en je raakt je baan kwijt, kun je een uitkering aanvragen.

Hoe schrijf ik me in bij de gemeente?

Voor het inschrijven is het nodig om een afspraak bij de gemeente te maken. Bel naar het gemeentehuis:  +31 (0517) 380 380 voor het maken van een afspraak.

Ik kom langer dan 4 maanden werken. Wat moet ik doen?

Kom je langer dan 4 maanden werken en wonen in gemeente Waadhoeke vanuit de Europese Unie (EU). Dan moet je je inschrijven in de BRP (Basis Registratie Personen) bij de gemeente. Doe dat binnen vijf dagen na aankomst. Om je in te schrijven moet je bij de afspraak op het gemeentehuis documenten laten zien.

  • Je eigen geldige EU-paspoort of identiteitsbewijs
  • Buitenlandse documenten. Bijvoorbeeld een geboorteakte, huwelijksakte of echtscheidingsakte. Soms is het nodig dat je buitenlandse documenten laat legaliseren in het land waar je vandaan komt. Dat toont de echtheid van een document aan. Soms moeten de documenten ook vertaald zijn. Heb je hierover vragen? Neem dan contact op met de gemeente.
  • Schriftelijke toestemmingsverklaring als je meerderjarig bent en niet de hoofdbewoner bent op jouw nieuwe adres.
  • Je hebt een adres in Waadhoeke en gaat langer dan vier maanden in Nederland verblijven.
  • Als je inwoner bent van de Europese Unie, heb je geen verblijfsvergunning nodig.

Meer informatie over inschrijven in Nederland lees je op de website van de Rijksoverheid.

Ik kom korter dan 4 maanden werken. Wat moet ik doen?

Ga je korter dan 4 maanden in Nederland werken? Dan kun je je laten inschrijven als niet-ingezetene. Dit doe je bij een gemeente met een loket voor niet-ingezetenen (RNI-gemeente). Je krijgt na inschrijving een burgerservicenummer (BSN). Waadhoeke heeft helaas geen loket voor niet-ingezetenen. De gemeente Leeuwarden wel.

Kijk voor meer informatie en andere gemeenten met een RNI-loket op de website van de Rijksheidoverheid. Sta je al ingeschreven in de RNI en wil je alleen jouw adres wijzigen? Dat kan ook via dit webadres.

Is mijn paspoort of identiteitsbewijs geldig in Nederland?

  • Als je de nationaliteit hebt van een land dat bij Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland hoort, heb  je geen verblijfsvergunning nodig om in Nederland te wonen.
  • Het paspoort of het identiteitsbewijs van het land waarvan jij de nationaliteit hebt, is het bewijs dat je rechtmatig in Nederland verblijft en hier mag werken.
  • Je hoeft je niet te melden bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) en je hoeft bij de IND ook geen bewijs van rechtmatig verblijf aan te vragen.
  • Jouw werkgever hoeft voor jou ook geen tewerkstellingsvergunning (TWV) aan te vragen als je in Nederland wilt werken.

Hoe schrijf ik me uit bij de gemeente?

Verhuizen in Nederland

Wanneer je naar een andere plaats binnen Nederland verhuist, schrijf je je bij de nieuwe gemeente weer in binnen 5 dagen. De nieuwe gemeente regelt dan dat je wordt uitgeschreven bij de gemeente Waadhoeke. Zo blijf je ingeschreven in Nederland en blijf je recht houden op bijvoorbeeld teruggave van de belasting, een uitkering bij werkloosheid of kinderbijslag.

Verhuizen naar een ander land

Wanneer je verhuist naar een ander land (in Europa), moet je je uitschrijven bij de gemeente Waadhoeke. Doe dit in de laatste 5 dagen voor je vertrekt. Daarna moet je je in de nieuwe gemeente in het andere land waar je gaat wonen, weer inschrijven. Daar heb je vaak een bewijs van uitschrijving uit Nederland voor nodig. Zo voorkom je dat je in twee landen tegelijk belasting moet betalen.

Wat is DigiD?

DigiD is een vorm van online identificatie die je nodig hebt om toegang te krijgen tot veel diensten en overheidswebsites in Nederland. Het functioneert als een digitale versie van je paspoort of rijbewijs.

Waarom heb ik een DigiD nodig?

Met een DigiD kun je gemakkelijk en veilig inloggen bij verschillende overheidsdiensten. Dit zorgt ervoor dat je persoonlijke gegevens altijd beschermd zijn. Je hebt het bijvoorbeeld nodig voor belastingaangiftes, het wijzigen van je zorgverzekering, het aanvragen van studiefinanciering, en het bekijken van je pensioenoverzicht.

Hoe werkt DigiD?

DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en wachtwoord die gekoppeld zijn aan je persoonlijke burgerservicenummer (BSN). Je kunt je op verschillende manieren identificeren met je DigiD: via een speciale app op je mobiele telefoon (de DigiD app) of door in te loggen met je gebruikersnaam en wachtwoord, gecombineerd met een sms-verificatie.

Wat heb ik nodig om een DigiD aan te vragen?

Je hebt een geldig identiteitsbewijs en een Nederlands woonadres nodig om een DigiD aan te vragen.

Hoe vraag ik een DigiD aan?

Als je staat ingeschreven bij de gemeente Waadhoeke, krijg je een Burgerservicenummer (BSN). Met dit nummer kun je een DigiD aanvragen via de website digid.nl. Op de website van DigiD vind je meer informatie over het aanvragen van je eigen DigiD inlogcode.

Heb ik een geldig rijbewijs nodig om in Nederland te rijden?

Ja, je hebt een geldig rijbewijs nodig om in Nederland te rijden. Je kunt je rijbewijs uit je land van herkomst gebruiken tot 10 jaar na de afgiftedatum. Daarna moet je het omruilen voor een Nederlands rijbewijs. Meer informatie vind je op de website van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).

Kan ik mijn auto meenemen naar Nederland?

Ja, je kunt je auto meenemen naar Nederland. Je kunt kiezen of je je buitenlandse kenteken wilt houden of een Nederlands kenteken wilt aanvragen.

Buitenlands kenteken houden:

  • Je moet direct motorrijtuigenbelasting (mrb) betalen. Dat gaat via de Belastingdienst.
  • Je auto moet direct verzekerd zijn. Dat kan in Nederland of in jouw land van herkomst. LET OP: Verzeker je je auto in jouw land van herkomst? Dan moet je motorrijtuigenbelasting (mrb) betalen in Nederland én in jouw land van herkomst.

Nederlands kenteken aanvragen:

  • Je moet direct motorrijtuigenbelasting (mrb) betalen. Dat gaat via de Belastingdienst.
  • Je auto moet direct verzekerd zijn. Dat kan in Nederland of in jouw land van herkomst. Verzeker je je  auto in jouw land van herkomst? Dan moet je motorrijtuigenbelasting (mrb) betalen in Nederland én in jouw land van herkomst.

Wat is een APK-keuring en hoe vaak moet dat?

Een APK-keuring is verplicht voor de veiligheid en het milieu. Hoe vaak dit moet, hangt af van de ouderdom, het gewicht en de gebruikte brandstof van de auto. Je kunt dit regelen via de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Je leest meer over de APK op de website van de RDW.

Hoe werkt het openbaar vervoer in Nederland?

Voor het openbaar vervoer heb je een OV-chipkaart nodig. Hiermee check je in bij een kaartlezer in de bus of bij een poortje op het treinstation.

Waar kan ik een OV-chipkaart kopen en opwaarderen?

Je kunt een OV-chipkaart kopen en opwaarderen op stations, in supermarkten en tabakszaken. Meer informatie vind je op de website van OV-chipkaart.

Kan ik inchecken met mijn betaalpas, creditcard of mobiel?

Ja, je kunt ook inchecken met je betaalpas, creditcard of mobiel, mits deze geschikt zijn voor contactloos betalen en je voldoende saldo hebt. Dit kan alleen bij kaartlezers of poortjes met het OVpay-logo.

Waar vind ik de aankomst- en vertrektijden van bussen en treinen?

Moet ik belasting betalen als ik in Nederland woon en werk?

Ja, als je in Nederland woont en werkt, moet je belasting betalen aan de Belastingdienst. Je kunt een boete krijgen als je de belastingen niet betaalt.

Welke soorten belastingen moet ik betalen als ik in Nederland woon?

  • Inkomstenbelasting: Als je loon of een uitkering krijgt.
  • Omzetbelasting (btw): Als je een eigen bedrijf hebt.
  • Motorrijtuigenbelasting: Als je een auto hebt.

Kijk voor meer informatie over belasting betalen op website van de Belastingdienst.  

Wat zijn lokale belastingen?

Lokale belastingen zijn belastingen die je aan de gemeente en het waterschap moet betalen als je een huis huurt of koopt. Op deze pagina lees je meer over lokale belastingen.

Moet ik een zorgverzekering hebben in Nederland?

Ja, als je in Nederland medische zorg nodig hebt, moet je verzekerd zijn. Meer informatie over de zorg in Nederland en wat te doen bij ziekte lees je op de website van de Rijksoverheid.

Waarom is het handig om je in te schrijven bij een huisarts?

Het is handig om ingeschreven te zijn bij een huisarts omdat:

  • Je altijd een arts of huisartsenpost in de buurt hebt als je zorg nodig hebt.
  • Je in de avond, nacht of in het weekend gebruik kunt maken van een huisartsenpost.
  • Je huisarts je situatie kent en zicht houdt op veranderingen in je gezondheid.
  • Je huisarts je kan doorverwijzen naar andere zorgverleners als dat nodig is.
  • Je huisarts een medisch dossier bijhoudt waarin je gezondheid, medicijngebruik en andere relevante informatie staat.

Hoe kan ik me inschrijven bij een huisarts?

Als je je bij een huisarts wilt inschrijven, kun je via de website Kiesuwhuisarts.nl een huisarts bij jou in de buurt vinden. Je kunt ook kijken op Zorgkaart Nederland voor beoordelingen van huisartsenpraktijken.

Moet ik me inschrijven bij een tandarts?

Ja, het is belangrijk om je in te schrijven bij een tandarts. Als je ingeschreven staat bij een tandarts, heb je recht op tandheelkundige zorg wanneer je die nodig hebt. Een tandarts heeft geen acceptatieplicht, wat betekent dat hij of zij je kan weigeren als patiënt. Bij spoedgevallen word je altijd geholpen als je ingeschreven staat.

Waar kan ik terecht voor spoedtandartsen in de buurt van Waadhoeke?

Er zijn ook tandartsen waar je terecht kunt bij spoed. Die zijn meestal iets verder weg. In de buurt van Waadhoeke zijn er spoedtandartsen in Leeuwarden, Grou, Heerenveen en Sneek. Kijk voor meer informatie over spoedtandartsen in Friesland op tandarts.nl.

Hebben mijn kinderen recht op onderwijs en gezondheidszorg in Nederland?

Ja, je kinderen hebben recht op onderwijs, gezondheidszorg en sociale voorzieningen in Nederland, net als andere kinderen. Zorg ervoor dat je jezelf en je kinderen inschrijft bij de gemeente waar je woont om toegang te krijgen tot deze diensten en je rechten te beschermen.

Wat is een burgerservicenummer (BSN) en waarom hebben mijn kinderen dit nodig?

Een burgerservicenummer (BSN) is nodig voor je kinderen om naar school te gaan, naar de dokter te gaan of een bankrekening te openen. Je kunt een BSN aanvragen bij de gemeente.

Vanaf welke leeftijd gaan kinderen in Nederland naar school?

Hoe kunnen mijn kinderen de Nederlandse taal leren?

Je kinderen moeten de Nederlandse taal leren om goed mee te kunnen doen op school en in de samenleving. Er zijn verschillende manieren om je kinderen te helpen met het leren van Nederlands, zoals taallessen, voor- en vroegschoolse educatie (VVE), schakelklassen of huiswerkbegeleiding.

Waar kan ik meer informatie vinden over de rechten en plichten van arbeidsmigranten en hun kinderen in Nederland?

Kijk voor meer informatie over de rechten en plichten van arbeidsmigranten en hun kinderen in Nederland op de website van de Rijksoverheid. Daar vind je informatie in verschillende talen over onderwerpen zoals werk, wonen, onderwijs, gezondheid, belastingen en verzekeringen. Je kunt ook contact opnemen met de organisatie Pharos, die zich inzet voor de gezondheid en het welzijn van kinderen van arbeidsmigranten. Zij hebben een factsheet gemaakt met meer informatie en tips voor ouders van kinderen uit Midden- en Oost-Europese landen.

Wat is Google Translate?

Met de Google Translate-app kun je tekst, foto's en spraak vertalen in meer dan honderd talen. Download de Google Translate-app voor Android of iPhone en iPad om aan de slag te gaan. Hieronder lees je hoe je daarmee een tweetalig gesprek voert.

Voor Android

Voor sommige talen kun je beide kanten van een gesproken gesprek vertalen met de Google Translate-app.

Stap 1: De vertaling beginnen

  • Open de Translate-app op je Android-telefoon of -tablet.
  • Kies je talen. Tik links- en rechtsonder:
    • Op de weergegeven talen.
    • Op de talen die jullie spreken.
  • Tik op Gesprek.

Stap 2: Praten en vertalen

  • Als je alles wat in beide talen wordt gezegd wilt vertalen naar de andere taal, tik je op Automatisch .
  • Als je het vertalen in één taal wilt stoppen of starten, tik je op Spreken.
  • Als je nogmaals naar een vertaling wilt luisteren, tik je op het tekstvak bovenaan.
  • Als je verder wilt gaan met het gesprek, tik je op Automatisch .

Stap 3: De vertaling afronden

  • Tik linksboven op Terug als je de vertaling wilt stoppen.

Voor iPhone en iPad

Voor sommige talen kun je beide kanten van een tweetalig gesprek vertalen.

Stap 1: Begin de vertaling

  • Open de Translate-app.
  • Tik onderaan het scherm op de namen van de talen om ze te wijzigen.
  • Tip: De taal aan de linkerkant moet de taal zijn van de persoon die als eerste spreekt.
  • Tik op Gesprek.
  • Zeg iets.

Stap 2: Praten en vertalen

Je kunt specifieke acties uitvoeren als je een tweetalig gesprek vertaalt.

  • Een van de talen wijzigen: Tik op de taal die je wilt wijzigen in de gewenste taal.
  • Alles in de ene taal vertalen naar de andere taal: Tik op Automatisch detecteren.
  • De vertaling in één taal stoppen of starten: Tik op de linker- of rechterkant van de dicteerknop.
  • Een vertaling opnieuw beluisteren: Tik op het tekstvak van de vertaling of tik op Luisteren.
  • Bewerken wat je hebt gezegd: Tik op het tekstvak. Update daarna de tekst.
  • De tekst wordt automatisch opnieuw vertaald.
  • Een korte introductie van de functie krijgen: Tik bovenaan de pagina op Tutorial.
  • Doorgaan met je gesprek: Tik op Automatisch detecteren.

Stap 3: De vertaling beëindigen

  • Tik bovenaan op Terug om het gesprek te beëindigen.