5 mei in Franeker – Wat is er te doen?
Op maandag 5 mei vieren we in heel Nederland de vrijheid. In Franeker is er op deze dag genoeg te doen. Je leest het in dit bericht.
Keep them rolling
De stoet van militaire voertuigen vertrekt in de ochtend vanuit Âldtsjerk en komt rond het middaguur aan in Franeker. Hier houden de deelnemers een lunchpauze. De voertuigen staan opgesteld in de binnenstad. Burgemeester André van de Nadort verwelkomt de deelnemers van harte. Meer informatie over Keep Them Rolling de route lees je in het complete bericht.
Stadswandeling
In de middag kun je met de Franeker Stadsgidsen een route door de stad lopen langs historische punten. Ze vertellen over bijzondere gebeurtenissen en locaties uit de Tweede Wereldoorlog. Deelname is gratis. Opgeven is wel gewenst. Dit kan door te mailen naar info@stadsgidsenfraneker.nl. Meer informatie lees je in het bericht op onze website.
Muzikaal feest op de Breedeplaats
Vanaf 13.30 uur is er livemuziek op de Breedeplaats. Met lokale artiesten zoals Gerrit Poortinga, André Kooistra, Joop en Stageline. Het belooft een fantastische middag te worden. De muziek stopt om 20.00 uur.
Foto-expositie
Vanaf 15 april tot en met 5 mei is in de winkeletalages in de binnenstad een foto’s expositie te zien. Wandel langs en kom de bijzondere platen bekijken.
Filmvertoning
In theater de Koornbeurs is de hele dag doorlopend een filmvertoning te zien van Franeker in Oorlogstijd. Entree is gratis.
Authentieke zenderpost
Op 5 mei kun je in de hal van het oude stadshuis via een authentieke zenderpost wereldwijd communiceren.
Noodbrug en militaire veldkeuken bij Saakstra’s brug
Defensie zal met een brugleggende tank een noodbrug over de huidige Saakstra’s brug leggen. Deze brug speelde een belangrijke rol in de geschiedenis. Bij de locatie Stadsherberg delen we vanuit een militaire veldkeuken gratis een originele bevrijdingshap uit.
Militair Veldhospitaal
Op vrijdag 3 mei en Bevrijdingsdag 5 mei staat in de Franeker Martinikerk aan de Breedeplaats een display van een militair veldhospitaal uit de oorlogsperiode 1940-1945 opgesteld. Veldhospitalen volgden de troepenbewegingen en het strijdtoneel, waarbij ze ongeveer 40 – 50 kilometer achter het front bleven. Ze waren dichtbij genoeg om gewonde soldaten snel te behandelen en waar mogelijk snel terug te sturen naar het front, maar ‘buiten schot.’ Een paar dagen voor een troepenverplaatsing stopte het veldhospitaal met het opnemen van patiënten en werden (nog) aanwezige patiënten naar andere hospitalen geëvacueerd. Onderkomen (tenten), apparatuur, benodigdheden en operationeel medisch personeel waren ingericht en ingesteld op periodieke, snelle verplaatsingen Het opzetten, afbreken en elders weer opzetten en inrichten van een hospitaal was in oorlogszones een zekere, noodgedwongen routine. Aangekomen op een nieuwe bestemming waren ze binnen enkele uren klaar om patiënten op te nemen. Veldhospitalen werden in tenten opgebouwd, maar ook in overheidsgebouwen, bijvoorbeeld scholen en kerken. De opstelling van het veldhospitaal in de Franeker Martinikerk is vanuit historisch perspectief dan ook niet uitzonderlijk.