De energietuin die teruggeeft aan de natuur (interview)
Bij de energietuin Assen-Zuid groeit iets bijzonders: een energietuin die niet alleen duurzame stroom levert, maar ook bijdraagt aan een rijk en levendig landschap. Energiecoöperatie AsserEnergie ontwikkelde het park vanuit de overtuiging dat opwekking van zonne-energie ook goed kan zijn voor de natuur. Medeoprichter Tom Verloop vertelt hoe het voormalige landbouwgebied verandert in een plek waar biodiversiteit volop de ruimte krijgt.
Zonnepanelen met een plus voor de natuur
Tom: “Een energietuin is geen industrieel zonnepark. De panelen liggen verder uit elkaar zodat er voldoende licht op de bodem valt. Daardoor ontstaat er ruimte voor kruiden, bloemen en inheemse begroeiing. De Natuur- en Milieufederatie Drenthe heeft samen met de Wageningen Universiteit en onze coöperatie gekeken hoe we de natuurlijke voedselketen kunnen herstellen: van planten tot insecten, van amfibieën tot vogels.”
Het terrein van de energietuin was vroeger landbouwgrond. Tom: “Er groeide niet veel, maar we hebben bestaande bomen en begroeiing behouden en versterkt. Met faunapassages in de hekken kunnen dassen, hazen en zelfs vossen door het gebied bewegen. Zo blijft het gebied toegankelijk voor de natuur en ontstaan er verbindingen tussen leefgebieden.”
Elke ‘kamer’ een eigen biotoop
Het ontwerp van de tuin is opgezet als een reeks van kamers, elk met een eigen natuurlijk karakter. Tom: "De ene kamer is bloemrijk, de andere kruidenrijk. Er is een plasdras voor amfibieën, met waterpartijen en ruime opstellingen. Daar keren soorten terug die er lang niet meer waren en bieden vleermuizen en de grauwe kiekendief een betere habitat. Maar de natuur heeft tijd nodig. Wat we nu zien is het begin. Over een paar jaar staat hier een volwassen biotoop.”
Natuur, recreatie en educatie
Naast energie en natuur biedt de tuin ook ruimte voor mensen. Er is een wandelroute met audiotour, een voedselbos in aanleg en educatieve informatie op informatieborden. Tom: “We willen mensen laten zien wat een energietuin écht is: een plek waar productie, biodiversiteit en beleving samenkomen.”
De tuin is mede mogelijk gemaakt door input van inwoners en vrijwilligers. Tom: “Bij het ontwerp, de aanleg en het beheer zijn ook lokale ondernemers betrokken. En via een zorgorganisatie doen ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mee aan het onderhoud. Zo wordt de energietuin van iedereen.”