How to translate text

  1. Select the text you want to translate.
  2. Choose 'Vertalen'.
  3. Select the language you prefer.
  4. You can read and/or listen to the translated text. This text is generated by Google.

Een energietuin waar álles groeit (interview)

maandag 7 april

Een interview met Tom Verloop, betrokken bij realisatie Energietuin Assen.

Aan de zuidkant van Assen ligt een bijzondere plek: de Energietuin Assen-Zuid. Hier wekken 37.000 zonnepanelen duurzame stroom op voor zo’n 6.000 huishoudens. Maar dat is niet het enige. Tegelijkertijd biedt de tuin een thuis aan dassen, uilen en vleermuizen. Het zonnepark is voor 50% in eigendom van AsserEnergie. Tom Verloop, medeoprichter van de energiecoöperatie, vertelt hoe hier energie, natuur en mensen samenkomen.

Ruimte voor natuur én energie

De Energietuin laat zien dat ecologie en biodiversiteit hand in hand gaan met duurzame energieopwekking. “Een zonnepark met een plus,” beoordeelt Tom. Want hier staan biodiversiteit en bodemgezondheid centraal. De rijen met zonnepanelen zijn extra ruim opgesteld en laten regenwater door. Zo krijgt de bodem licht en lucht, dat is goed voor de vegetatie en bodemgezondheid. “We hebben bewust gekozen voor een opstelling die ruimte laat voor alles wat hier van nature thuishoort,” vertelt Tom. “In samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Drenthe en de Wageningen University & Research kijken we naar hoe het gebied zich ontwikkelt. Alles wat hier groeit en leeft, monitoren we.”

Een tuin met kamers

De Energietuin is slim ingedeeld in kavels. Elke kavel heeft zijn eigen functie: van bloemrijke velden voor insecten tot rijen verschillende kruiden voor kleine zoogdieren. Er zitten faunapassages in de hekken, zodat dassen en kleine knaagdieren vrij in en uit kunnen lopen. Tom: “We hebben goed gekeken naar hoe het landschap er vroeger uitzag en daar ons ontwerp op gebaseerd. Zo herstellen we niet alleen het landschap, maar ook de verbindingen voor planten en dieren.”

Het liefst is Tom te vinden bij het stukje in het zuiden van de Energietuin. “Daar ligt een stuk nat-dras, waar de amfibieën een plek kunnen krijgen. Dat is ook een plek waar ruimtelijk gezien het zonnepark een stapje terug doet: de rijen zonnepanelen staan daar verder uit elkaar. Je ziet er veel vogels en er is een vijver waar kikkers en kleine vissen leven. Een prachtig stukje natuur.”

Geduldige groei

De Energietuin is volop in ontwikkeling. In de winter van 2024-2025 zijn er extra struiken geplant. Aan het eind van de zomer van 2025 worden kruidenrijke grasmengsels ingezaaid. “Nu oogt het misschien nog wat kaal,” zegt Tom. “Maar de natuur krijgt hier de tijd. Het duurt nu eenmaal een paar jaar voordat het een écht biotoop wordt. Maar je ziet het nu al: verschillende beestjes keren terug, planten krijgen ruimte om te groeien. De komende twintig jaar wordt dit gebied met rust gelaten. Dat gaat iets moois opleveren.”

Ook voor mensen een plek

De Energietuin is niet alleen een plek voor energie en ecologie, maar ook voor recreatie. Er is een audioroute en er staan borden met informatie over hoe verschillende kavels zijn ingericht om het specifieke dieren- en plantensoorten aantrekkelijk te maken als leefgebied. “We willen dat mensen hier kunnen leren en genieten”, zegt Tom. “Want hoe meer mensen de waarde van dit soort plekken ervaren, hoe groter de betrokkenheid.”