Herdenken op 4 mei
Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers. Want deze mensen hebben voor onze vrijheid gestreden en dat mogen wij nooit vergeten. Overdag worden er bloemen bij de oorlogsmonumenten in Waadhoeke gelegd. Zij leggen daar bloemen neer. Er zijn op diverse plaatsen herdenkingen in Waadhoeke. Op de herdenkingskaart zie je in welke dorpen dit is. Wethouders en raadsleden zijn aanwezig bij de herdenkingen.
Herdenking St.-Annaparochie
Op zondag 4 mei organiseert het Veteranencomité het Bildt een herdenking in gezondheidscentrum ‘t Raadhuus (voormalig gemeentehuis) in St.-Annaparochie. We zullen stilstaan bij de omgekomen militairen in Nederlands Indië (1945-1950) en bij Martijn Rendert Rosier, die op 26 augustus 2007 is omgekomen in Afghanistan. Ook staan we stil bij de overval op het gemeentehuis in september 1943.
- Locatie: Gezondheidscentrum ’t Raadhuus
- Tijd: 15.00 uur
Namens de Bildtse veteranen zullen bloemstukken worden gelegd bij de herdenkingsmonumenten. Door wethouder Jan Dijkstra zal een bloemstuk worden gelegd bij de plaquette ter nagedachtenis aan de verzetsmensen die in 1944 zijn gefusilleerd. De slachtoffers behoorden tot de verzetsgroep die in september 1943 een nachtelijke overval op het gemeentehuis te St.-Annaparochie hebben gepleegd, waarbij het bevolkingsregister werd meegenomen en later vernietigd.
Ook jongere nabestaanden van omgekomen militairen en alle andere belangstellenden zijn van harte welkom bij deze herdenking.
Herdenking St.-Jacobiparochie
Op zondag 4 mei wordt in St.-Jacobiparochie een herdenkingsbijeenkomst gehouden in de Groate Kerk. Hieronder volgt het programma:
- 19.15 – 19.30 uur - Koraalmuziek door CMV “Oranje” Minnertsga
- 19.30 uur - Opening herdenkingsbijeenkomst en uitleg door voorzitter Comité
- 19.40 uur - Toespraak wethouder Jan Dijkstra
- 19.45 uur - Voorlezen gedichten
- 19.50 uur - Afsluiting ceremonie in de Groate Kerk en opstellen bij het herdenkingsmonument van Verena Wagner naast de kerk.
- 19.59 uur - “Taptoe”-signaal
- 20.00 uur - Twee minuten stilte
- 20.02 uur - Het korps speelt het Wilhelmus
- Bloemlegging bij het monument namens Gemeente, de dorpsbelangen het Bildt en door aanwezigen.
- Afsluiting formele programma
Aansluitend gaan we in een stille tocht naar de begraafplaats om bloemen te leggen bij de oorlogsgraven en bij de graven van hen die gevallen zijn in de oorlog. Afsluiting van de dodenherdenking op de begraafplaats met het spelen van koraalmuziek door het korps.
Herdenking Franeker
Op zondag 4 mei 2025 is de jaarlijkse dodenherdenking in Franeker. Hieronder volgt het programma:
- 16.00 uur Bloemlegging algemene begraafplaats - Plechtige bloemlegging bij de 10 oorlogsgraven.
- 18.40 uur Programma in de Martinikerk aan de Breedeplaats (deuren openen om 18.15 uur)
- Welkomstwoord burgemeester André van de Nadort
- Lezing door Frénk van der Linden, bekende journalist, schrijver en radiomaker voor Radio 1
- Muzikale ondersteuning van violist Isabella Doodhagen en Christelijke muziekvereniging Advendo uit Franeker. Dit orkest werd onlangs eerste in de Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen.
- 19.45 uur Stille tocht en kranslegging - Start vanaf Martinikerk, eindigt bij bezinningsmonument op het Martiniplantsoen
- Manschappen van de Nationale Reserve, politie, (jeugd)brandweer Franeker en Muziekvereniging Advendo sluiten aan bij het 4 mei comité voor de stille tocht
- Twee minuten stilte bij het bezinningsmonument. Vervolgens worden kransen gelegd door burgemeester André van de Nadort, kinderburgemeester Thijmen de Vries, Politie Fryslân, gedeputeerde Abel Kooistra, (jeugd)brandweer, Scoutinggroep Andromeda en reservisten van de Nationale Reserve
Iedereen, jong en oud, is van harte welkom.
Higesto ek de flagge út?
Vlagprotocol 4 mei
Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.
Vlagprotocol 5 mei
Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top. De vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn. De vlag mag ook gecombineerd worden met de gemeentevlag, provincievlag of vlaggen van andere landen die bij de bevrijding betrokken waren.