Interview Tom Verloop 3: Lokaal eigendom
In Assen werkt energiecoöperatie AsserEnergie al sinds 2016 aan een toekomst waarin inwoners zelf hun energie opwekken, gebruiken, delen en er samen beter van worden. Met drie daken vol zonnepanelen en de energietuin Assen-Zuid laat de coöperatie zien hoe het anders kan. Medeoprichter Tom Verloop vertelt hoe zij ‘vier keer lokaal’ in de praktijk brengen: lokale opwek, lokaal gebruik, lokale participatie en een impuls voor de lokale economie.
Lokale energieproductie
Tom: “Toen ik jong was, haalde ik voor het huishouden een zakje kolen om de kachel te stoken. Dat was eigenlijk de ultieme regie over onze eigen energievoorziening: je bepaalde zelf hoeveel kolen je kocht en bij wie. Dat gevoel van regie zijn we kwijtgeraakt. We hoeven niks te doen voor onze elektriciteit en gas, maar we hebben ook geen zeggenschap over waar het vandaan komt. Met lokale zonne-energie pakken we die regie terug. We maken zelf onze energie, dichtbij huis.”
Lokaal gebruik
De zonnestroom die in Assen wordt opgewekt, wordt ook door Assenaren gebruikt. Tom: “Dat maakt de cirkel rond. Via het coöperatieve energiebedrijf Energie VanOns leveren we onze eigen geproduceerde duurzame energie aan onze eigen inwoners.”
De energiecoöperatie gaat verder dan dat: ze zetten zich ook actief in om het stroomverbruik van Assenaren te verminderen. Tom: “We zetten energiecoaches in om te kijken hoe ze energie kunnen besparen en hoe ze hun gedrag kunnen veranderen. We hebben ook een winkel waarin mensen ook advies en ondersteuning kunnen vragen. Besparen is immers nog altijd de beste manier om minder geld en energie nodig te hebben.”
Lokale participatie
Inwoners konden vanaf het begin meedenken over de energietuin Assen-Zuid. Tom: “We gingen de buurt in, spraken met mensen en vroegen naar hun zorgen en wensen. Want het betekent altijd iets voor mensen als hun omgeving verandert. Dat blijft niet bij praten: mensen kunnen ook financieel meedoen. Zo wordt het echt van henzelf.”
Wie lid is van de coöperatie heeft namelijk de meeste zeggenschap. Tom: “Als er winst is, investeren we die in nieuwe duurzame en sociale projecten in Assen. Leden beslissen waar het geld naartoe gaat. Zo bouwen we samen aan een sterke gemeenschap waarin iedereen mee kan doen.”
Lokale economie
Tom: “We proberen op zoveel mogelijk vlakken de omgeving beter te maken: bij huishoudens en inwoners, maar ook bij bedrijven. We betrekken lokale bedrijven en werken samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo leveren onze projecten niet alleen duurzame energie op, maar ook werk en kansen voor de regio.”
Tom sluit af met een boodschap voor andere initiatieven: “We hebben met Assen-Zuid laten zien dat het kan. Maar je hebt er wel geduld voor nodig. En als je begint, moet je niet meer loslaten.”