Uitkomst SDG wedstrijd

woensdag 8 mei

Waadhoeke is ook een SDG-gemeente. Dat betekent dat wij initiatieven met een duurzaam doel ondersteunen en aandacht geven. Ook als gemeente kijken we hoe wij duurzamer kunnen werken. Op 25 september de landelijke SDG vlaggendag, wappert ook onze vlag.

De Duorsume Doelen: se sitte noch net tusken de earen! 

“Oer fiif jier moatte de SDG's by elkenien bekend wêze”, seit wethâlder Jan Dijkstra. Hy ûntfong fertsjintwurdigers fan fjouwer aktiviteiten yn Waadhoeke dy ’t allegearre op eigen wize bydrage oan de Sustainable Development Goals - de duorsume doelen. "Mar safier is it noch net. Der is bliuwende oandacht nedich. Dêrom hawwe wy elkenien ek oproppen om sich te melden. Wy binne wiis mei jimme reaksje en inisjativen. Wy sette jimme graach yn it sintsje. Om wat jim dogge, mar ek om oaren te ynspirearjen.” Dizze fjouwer organisaasjes hawwe in ynsektehotel krigen en in bydrage foar in aktiviteit binnen harren projekt.
 

Minima Moestuintjes

Laura Tillert

Gezond en vers eten, voor iedereen! Binnen de Waadhoeke kunnen mensen met een minimumuitkering een compleet startpakket ontvangen om thuis zelf verse groenten te leren verbouwen. Dit moestuintje kun je thuis in je voortuin, achtertuin, op een plat dak of op je balkon plaatsen. Je hoeft niet eens verstand te hebben van moestuinieren, want de handige app helpt je daarbij. En Laura staat aan de zijlijn voor hulp en informatie.

Laura vertelt hoe het voor haar begon: “Mensen die weinig geld hebben en daardoor bij de voedselbank komen, eten minder gezond. Zelf was ik al een paar jaar aan het tuinieren volgens de Makkelijke Moestuin Methode. Ik was daar zo enthousiast over dat ik dat ook voor anderen wilde regelen. Ik schreef een subsidieplan en kon in 2021 met vijftig minimagezinnen starten. Inmiddels hebben al 150 deelnemers een moestuinpakket ontvangen. Behalve dat ze hun eigen gezonde eten kweken, vinden de deelnemers het ook gezellig. En het kost ze hoogstens 5 minuutjes werk per dag. Het haalt mensen uit de eenzaamheid. We zijn een leuke community geworden. Zo organiseren wij ook een moestuinbingo en een plantjesmarkt. Het meeste werk kan ik vanuit huis doen. We hebben veel contact onderling via de app of onze Facebookgroep. Of er komen mensen aan huis om bijvoorbeeld zaden te halen. Nieuwe mensen helpen kan alleen als ik daarvoor ook geld heb. Een startpakket kost € 100, maar de minima betalen slechts € 15. Persoonlijk vind ik dat het lastigste deel. Het aanschrijven en zoeken van fondsen. Hulp op dit gebied zou erg fijn zijn.”

Bekijk de video over de Minima Moestuintjes.

Schoffelgroep Ried

Jelle Faber. Evert Sidirius, Wietse Punter, Daan Groen, Heerke Schoonbergen, Jan van Bruxvoort en Albert van der Voorn.

Se pakke alles oan wat grien oanbelanget en mear. Sy dogge wurk yn ús bosk en de doarpstún. Se hingje fûgelhúskes op en nimme sels de gemeente wurk út hannen. Sa bliuwt it ek in moai doarp. It giet om in groep fan 7 pensjonearden. Mar der meie ek jongeren by: grien en bewege is fan en foar elkenien. Op freedtemoarn. Tegearre oan it wurk en dan gesellich skoft hâlde. In kopke kofje heart derby. Der wurdt no wurke oan it meitsjen fan in libbens - en beweechtún. In grut plan mei in aardige begrutting. Troch in soad sels te dwaan, koe it bedrach bot nei ûnderen. Gelokkich binne der ek sponsoaren dy 't dit projekt stipe hawwe. De beweechtún follet moai de romte op tusken de skoalle en it doarpshûs. De skoalle makket der ek gebrûk fan foar sport en ûntspanning. Lekker bûten en lekker tichtby.

Bekijk een video over schoffelgroep Ried

LOL met Lelijke Dierenkrant

Dirkje Brouwer en Tjerk Hoekstra

“Wij hebben de krant bedacht omdat er veel minder aandacht is voor lelijke dieren dan voor mooie, aaibare dieren. Daardoor worden ze ook minder goed beschermd. Terwijl ze minstens zo belangrijk zijn voor de biodiversiteit. De lelijke dierenkrant vraagt daar aandacht voor, met een knipoog.”
Tijdens de biodiversiteitsweek (18 mei tot en met 26 mei) is er voor de scholen een krantenpakket te bestellen. Voor alle kinderen uit groep 7 en 8 is er een krant. We hopen dat de scholen in Waadhoeke deze krant gaan gebruiken. Het is echt een cadeau voor de kinderen! Ze mogen na afloop de krant mee naar huis nemen en de leraar mag zelf beslissen hoe hij of zij er aandacht aan besteedt in de klas. In de krant staan exotische dieren maar ook dieren die in ons eigen land voorkomen. Sommige daarvan zijn zelfs te vinden in de achtertuin (of sloot!). Kijk hier voor meer informatie of bestel de krant bij Dirkje via een e-mail: dirkjebrouwer@gmail.com. Ondanks de aandacht voor internationale dieren is deze krant toch een streekproduct met lokale dieren en een schrijfster en vormgever en een drukker uit Friesland.

Bekijk een video over de Lelijke Dierenkrant

Better foar letter

Klaas Agricola en mevrouw Petra Huisman

Een buurtmarkt voor verse streekproducten. Rechtstreeks van de boer naar de consument. Het is begonnen met een dorpsidee dat is doorgezet. Het is een coöperatie met nu 200 leden. Die plaatsen een bestelling in de webshop en krijgen dan hun pakket met eten uit de omgeving. Die halen ze op in de winkel. Er is inmiddels ook een elektrische bus waarmee de producten worden opgehaald. De leden betalen een hele kleine toeslag op bestelde producten. Zo sponsoren zij dit initiatief en kunnen er weer andere mensen geholpen worden. Hun boodschap: “Dit zouden meer dorpen moeten doen. Wij willen ze daar wel bij helpen.”

Bekijk de video over Better foar letter

Meer informatie

Wil je meer weten over welke 17 SDG’s er zijn en wat ze inhouden? Kijk dan op de website van SDG Nederland. Er is ook een Frysk SDGnetwurk.