Opvanglocaties in Waadhoeke

In Waadhoeke vangen we vanaf 27 maart vluchtelingen uit Oekraïne op in de dorpshuizen De Singel in Achlum en De Moeting in Tzum. In totaal kunnen we daar 55 vluchtelingen opvangen. Om meer Oekraïense vluchtelingen in Waadhoeke te kunnen opvangen wordt gezocht naar ook andere locaties. Een aantal daarvan zijn nu in voorbereiding: een gedeelte in woonzorgcentrum Nij Statelân in Menaam. Hier zijn vanaf halverwege juni tien appartementen beschikbaar voor opvang van vluchtelingen. Afhankelijk van de gezinssamenstelling, verwachten we hier ongeveer 25-30 personen te kunnen opvangen. Een andere locatie die momenteel gereed gemaakt wordt is het Valk hotel in Franeker. Naar verwachting kunnen op die locatie, ook vanaf half juni, 45-50 vluchtelingen opgevangen worden.

Het Rijk heeft aan alle 25 veiligheidsregio’s in Nederland gevraagd minimaal 1000 – 2000 opvangplekken beschikbaar te stellen. Gemeente Waadhoeke maakt onderdeel uit van de Veiligheidsregio Fryslân en heeft daarom in haar stad en dorpen ook gezocht naar plaatsen waar vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen kunnen worden. De gemeente probeert grootschalige locaties te vinden (voor 20 personen of meer) die voor een langere periode gebruikt kunnen worden (6 maanden of langer).

Heeft u een grotere opvanglocatie beschikbaar, geschikt voor meerdere gezinnen? Dan horen we graag van u. Laat het ons weten via een e-mail met uw contactgegevens naar oekraine@waadhoeke.nl.