Opvanglocaties in Waadhoeke

Op dit moment verblijven in totaal 268 Oekraïense vluchtelingen in Waadhoeke. Hiervan verblijven 238 mensen in gemeentelijke opvanglocaties en 30 mensen in particuliere opvang.

We hebben op dit moment zes gemeentelijke opvanglocaties:

  • Nij Statelân in Menaam, opvang voor maximaal 36 personen
  • Motel de Valk in Franeker, opvang voor maximaal 36 personen
  • Pension Weltevree in Minnertsga, opvang voor maximaal 36 personen
  • Nije Buorren 21 te Sexbierum, opvang voor maximaal 55 personen
  • Rijksweg 4B te Herbaijum, opvang voor maximaal 34 personen
  • Bloemketerp in Franeker, opvang voor maximaal 22 personen

Daarnaast hebben we 4 semi-zelfstandige woningen in Franeker, opvang voor in totaal 19 personen.

In 2025 komt er eerst een nieuwe opvanglocatie aan de noordkant van het Van Harinxmakanaal in Franeker, bij de Burg. J. Dijkstraweg. Hier kunnen 108 mensen worden opgevangen. Daarna wordt er nog een opvanglocatie gerealiseerd aan de zuidkant van het Van Harinxmakanaal, ook bij de Burg. J. Dijkstraweg. Deze locatie biedt plaats aan 188 mensen. Het doel is om eind 2025 ruimte te hebben voor 296 bewoners. Dit hangt nog af van de goedkeuring van de vergunningen en financiering door de gemeenteraad.

In eerste instantie moest Waadhoeke 141 opvangplekken regelen voor Oekraïense vluchtelingen. Dit aantal werd later verhoogd naar 213 plekken. Nu is de opdracht om 255 opvangplekken te realiseren. Dit aantal is onderdeel van een landelijke verdeling, gebaseerd op het totaal aantal vluchtelingen in Nederland. In september 2023 werd het landelijk aantal verhoogd naar 97.000 opvangplekken. Voor 2025 wordt dit verder uitgebreid naar 120.000 plekken. De verdeling hiervan voor de Friese gemeenten is nog niet bekend, maar de gemeente blijft zich inzetten

Het gaat goed op de huidige opvanglocaties. Er staat een locatie manager klaar om de mensen op te vangen en te begeleiden als nieuwkomer in Nederland. Op iedere locatie zit een aantal dagen in de week een locatiemanager. Ook is er een beveiliger aanwezig.

Locatiemanager

Elke opvanglocatie heeft een locatiemanager. Die helpt nieuwe bewoners bij hun aankomst en regelt praktische zaken. Ook is er een beveiliger aanwezig.

Registratie

De locatiemanager zorgt voor de inschrijving bij de gemeente en bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Met de IND-registratie kunnen bewoners aantonen dat zij tijdelijk in Nederland mogen verblijven en werken.

Werk

Oekraïense vluchtelingen mogen in Nederland werken. De locatiemanager helpt met het vinden van werk via uitzendbureaus. Vluchtelingen kunnen dit ook zelf regelen.

Medische zorg

De locatiemanager regelt medische hulp als dat nodig is. Denk aan contact met een huisarts, tandarts, psycholoog of consultatiebureau.

Onderwijs

Kinderen onder de 18 jaar zijn leerplichtig. De locatiemanager zorgt dat zij naar school kunnen.

Huisregels

Iedere bewoner ondertekent de huisregels. Wie zich niet aan de regels houdt, krijgt een waarschuwing in een gesprek.

Nederlandse les

Op alle locaties wordt Nederlandse les gegeven. Vrijwilligers helpen hierbij.

Vervoer

Veel bewoners hebben geen auto. Vrijwilligers rijden soms mee naar bijvoorbeeld een afspraak in het ziekenhuis. Ook zijn er (deel)fietsen beschikbaar en helpt de locatiemanager met het aanvragen van een OV-chipkaart.

Activiteiten

De vluchtelingen hebben vaak veel meegemaakt. Sociale activiteiten zoals sporten, kerkdiensten of koffiemomenten in het dorpshuis helpen hen om zich beter te voelen. De locatiemanager moedigt bewoners aan om actief deel te nemen aan de omgeving. Heb je zelf een idee voor een activiteit? opvang@connexa.nl.