Natuurlijk in balans
Landbouw en natuur, duurzame oogst voor de toekomst
We zetten samen met onze buurgemeenten in op landbouw die in balans is met de natuur. Dit is landbouw waarbij er aandacht is voor de kwaliteit van bodem en water en voor herstel van de afwisseling aan planten en dieren. Dit laatste noemen we biodiversiteit. We faciliteren ondernemers die dit oppakken. We vinden het belangrijk dat ondernemers in het buitengebied op een lonende manier een bedrijf kunnen runnen. Er moeten daarom voldoende mogelijkheden zijn om de bedrijfsvoering aan te passen. Dit kan in de landbouw zijn of daarbuiten in de vorm van een neventak. Voorbeelden hiervan zijn activiteiten in de recreatie of in de verkoop van lokale producten.
Onze ondernemers in de landbouw zijn de makers en hoeders van ons landschap. Ons landschap, de rust, ruimte en het groene karakter vinden we belangrijk. Bij veranderingen in het buitengebied kijken we steeds hoe de ontwikkeling zo goed mogelijk aan kan sluiten bij onze geschiedenis en daar op voort kan gaan. Zó dat ons landschap herkenbaar blijft en sterker wordt.
In het buitengebied spelen veel opgaven die om ruimte vragen. Om het buitengebied te sparen kijken we voor de ontwikkeling van woningbouw eerst naar de mogelijkheden binnen de bebouwde kom en daarna pas naar uitbreiding. Zo gaan we zorgvuldig om met de ruimte. Voor de opwekking van duurzame energie en zoetwaterberging onderzoeken we de mogelijkheden voor zon- en windenergie in de minder productieve landbouwgebieden. Ook op deze manier zorgen we dat een belangrijk deel van ons grondgebied voor de landbouw beschikbaar blijft.
De verzilting van gronden neemt door de jaren heen toe. Dit is voor de akkerbouw maar ook voor de melkveehouderij op den duur een probleem. Oorzaak is de zeespiegelstijging en het gebrek aan voldoende zoetwater landinwaarts. We willen samen met buurgemeenten en in overleg met de landbouworganisaties meten hoe sterk de verzilting zich ontwikkelt. Ook onderzoeken we hoe en of we de zoetwatervoorraad kunnen versterken. Dit is ook belangrijk omdat extreem droge en natte periodes steeds vaker voorkomen.