Bescherm je bedrijf tegen cybercrime

De wereld verandert en alles wordt steeds meer digitaal, ook in het bedrijfsleven. Een leven zonder smartphone, computer en internet is niet meer voor te stellen. We zijn meer dan ooit verbonden met elkaar. Dit biedt nieuwe mogelijkheden, maar leidt ook tot nieuwe risico’s.

Ook criminelen maken gebruik van digitale middelen. Cybercriminaliteit gaat over misdrijven waarbij een computer of een netwerk een rol speelt of noodzakelijk is. Op deze pagina lees je meer over cybercriminaliteit en wat jij als ondernemer voor je bedrijf kunt doen.

Cybercrime is een veelgebruikt woord voor online criminaliteit. Je kunt hierbij denken aan een computervirus, maar ook aan misbruik van persoonsgegevens. Cybercriminaliteit kan grote gevolgen hebben voor je bedrijf. Zo loopt de goede naam van je bedrijf gevaar en de gegevens van je klanten kunnen uitlekken. Door de persoonsgegevens van klanten en personeel te beschermen kun je ervoor zorgen dat dit niet gebeurt.

Bescherm ook je eigen bedrijfsgegevens goed. Bijvoorbeeld over processen of je leveranciers. Op de website van het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat lees je meer informatie over bedrijfsgegevens beschermen.

Het Digital Trust Center (DTC), opgericht door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, heeft als missie om ondernemend Nederland digitaal weerbaarder te maken tegen de toenemende cyberdreigingen. Dit zijn bedrijven variërend van ZZP’ers tot aan grote bedrijven. Het DTC voorziet het bedrijfsleven van juiste, laagdrempelige informatie die bijdragen aan de cyberweerbaarheid van het bedrijfsleven.

Het DTC helpt jou met een stapsgewijze aanpak, op diverse manieren:

  • Kennis, informatie en advies via de website;
  • Het ontwikkelen van hulpmiddelen zoals de Basisscan Cyberweerbaarheid;
  • Het stimuleren van samenwerking;
  • Beschikbaar stellen van de Digital Trust Community.

Er zijn verschillende vormen van cybercrime:

Virussen en malware

Een virus is een klein programma of stukje code dat informatie op je computer kan beschadigen of verwijderen. Veel virussen verspreiden zich via e-mail. Malware (malicious software) is een verzamelnaam voor alle software die criminelen hebben gemaakt om computers expres te beschadigen.

Phishing

Bij phishing proberen criminelen je inloggegevens, creditcardinformatie, pincode of andere persoonlijke informatie te achterhalen. Vaak gebeurt dit in de vorm van een e-mail of telefoongesprek die van een betrouwbare organisatie komt. Hierbij kun je denken aan je bank of creditcardmaatschappij. Als je jouw gegevens geeft, dan kunnen ze geld van je rekening halen. Een officiële bank zal nooit om je inloggegevens of wachtwoord vragen.

Ransomware

Ransomware of gijzelsoftware is een computervirus. Ransomware kan bestanden op je computer of telefoon blokkeren. Dit gebeurt vaak via een phishingmail of door een gevaarlijke link. Het virus geeft aan dat je een geldbedrag moet betalen om van de blokkade af te komen. Bekijk wat je moet doen als je slachtoffer bent van ransomware.

DDoS-aanval

Bij een DDoS-aanval sturen criminelen een grote hoeveelheid informatie op een server af. Het maakt je website heel langzaam of niet beschikbaar. Een DDoS-aanval is een vorm van hacken. Kijk ook op de website van Digital Trust Center voor meer informatie over DDos-aanvallen.

Je kunt je bedrijf nooit helemaal beschermen tegen cybercrime. Wel kun je zelf zaken regelen om het risico op cybercriminaliteit zoveel mogelijk te beperken. Om in vijf minuten meer inzicht te krijgen in de digitale veiligheid van je bedrijf, doe de CyberVeilig Check, download je eigen actieplan met praktische instructies en kijk waar je kunt verbeteren.

Ook zijn er gratis scans voor makelaardij en agrarische bedrijven, waarbij je in 15 minuten een overzicht van de digitale risico's ontvangt. Bekijk alle informatie hierover op de website van MKB Cyber Campus.