How to translate text

  1. Select the text you want to translate.
  2. Choose 'Vertalen'.
  3. Select the language you prefer.
  4. You can read and/or listen to the translated text. This text is generated by Google.

Overhangend groen

Niet goed bijgehouden struiken, hagen en planten kunnen overlast veroorzaken op straten en stoepen. Het gaat dan om takken of struiken die over een schutting of over de (erf)grens van een tuin heen groeien. 

Mensen met een kinderwagen, rolstoel, rollator of die niet goed kunnen zien, kunnen dan niet goed over de stoep. Dit kan overlast geven of zelfs gevaarlijk zijn. Daarom vragen we je om het groen in je tuin goed in de gaten te houden en op tijd te snoeien. Zo blijft je omgeving veilig en toegankelijk en zorgen we samen voor een fijne leefomgeving voor iedereen.

Als we onveilige of hinderlijke situaties zien, vragen we inwoners om te snoeien. Dat doen we door een kaartje in de bus te doen. 

Heb jij een kaartje gekregen? Snoei dan zo snel mogelijk de heg, de boom of de struik terug tot aan de erfgrens. Wij controleren met een paar weken weer. Is er dan nog niet gesnoeid? Dan krijg je een herinnering waarin we vragen om binnen twee weken te snoeien. 

Wat gebeurt er als ik niets doe met het snoeiverzoek?

Een paar weken nadat je het kaartje hebt ontvangen, bekijken we of er al is gesnoeid. Is het nog niet gebeurd? Dan krijg je een herinnering waarin we vragen om binnen twee weken te snoeien. 

Gebeurt dit uiteindelijk niet? Dan moet de gemeente het overhangend groen zelf snoeien. De kosten hiervoor zijn voor jou als eigenaar of gebruiker van de tuin waar het om gaat. 

Hoever moet ik het groen terugsnoeien?

  • Beplanting hoort in de eigen tuin en op het eigen erf. Snoei overhangend groen terug tot de erfgrens.
  • Zorg ervoor dat de takken, haag of planten niet over de stoep hangen of groeien.
  • Snoei te hoge struiken of takken van bomen terug, zodat het verkeer goed zicht heeft.
  • Zorg ervoor dat verkeersborden zichtbaar blijven.
  • Let erop dat de kappen van lantaarnpalen goed vrij zijn gesnoeid, zodat het licht op de stoep en straat kan schijnen. 

Waar moet ik met mijn snoeiafval heen?

  • Wanneer het past, kun je snoeiafval kwijt in de groene container.
  • Wanneer dat niet past, dan kun je het laten ophalen door Omrin. Zij halen ongeveer eens per twee maanden het grof snoeiafval en takken op. Je mag maximaal 4 m³ takken aanbieden. 

Je moet het snoeiafval wel aanmelden. Via de Afvalapp van Omrin, of via de website van Omrin kun je je makkelijk aanmelden met je adres en emailadres. Dan zie je ook wanneer Omrin de takken ophaalt. Aanmelden kan tot twee werkdagen van tevoren. 

Meld je het afval liever via de telefoon aan, dan kun je bellen met SYP, de klantenservice van Omrin, op 0900 - 210 0 215.

Wat doen wij als gemeente aan overhangend groen?

Bomen, struiken en andere beplanting van de gemeente die in de openbare ruimte staan, houden wij zelf bij. Ook controleren wij op overhangend groen bij woningen en bedrijven. Als we onveilige of hinderlijke situaties zien, vragen we inwoners om te snoeien. Dat doen we door een kaartje in de bus te doen. 

Kan ik hulp krijgen bij het snoeien?

Kun je door gezondheidsproblemen je tuin niet zelf onderhouden? En heb je geen hulp van familie of vrienden en niet genoeg geld om dit te laten doen? Dan kun je via een hulpverlener of maatschappelijke organisatie (eenmalig) hulp krijgen van Stichting Present. Meer informatie vind je op de website van deze stichting. Je kunt ook bellen met Anja Schilder van Stichting Present op 06 – 5764 5837.

Kan ik overhangend groen ook melden?

Zie je dat ergens groen over stoepen of straten groeit? Maak een melding en dan kijken we wat we hieraan kunnen doen.

Mijn vraag staat er niet tussen

Heb je een vraag over groenbeheer? Stel je vraag via info@waadhoeke.nl en wij reageren zo snel mogelijk. Wil je een melding doen over iets wat met groen(overlast) te maken heeft? Gebruik dan het meldformulier. Bellen kan ook, tijdens onze openingstijden.