Eerste rijbewijs aanvragen

Een rijbewijs vraag je persoonlijk aan. Maak hiervoor een afspraak via de knop hieronder. Ben je nog geen 18 jaar? Lees dan hieronder verder.

Ben je nog geen 18 jaar en wil je je rijbewijs aanvragen na het halen van je rijexamen? Dan heb je een begeleiderspas nodig om straks te mogen rijden. Op de website van de RDW lees meer over het aanvragen van een begeleiderspas.

Heb al een rijbewijs? En wil je deze verlengen of uitbreiden met een categorie? Op deze pagina lees je hier meer over.

Let op: ben je je rijbewijs kwijtgeraakt of is deze gestolen? Geef deze dan eerst op als vermist voordat je een nieuw rijbewijs aanvraagt.

Het rijbewijs kost: € 51,10. Je betaalt het bedrag direct aan de balie (het liefst) met een pinpas of via contactloos betalen.

Heeft de aanvraag spoed? Dan betaal je € 39,65 extra bovenop de normale kosten. Vraag je het rijbewijs aan voor 14.00 uur? Dan ligt het rijbewijs met een spoedaanvraag binnen twee werkdagen voor je klaar in plaats van vijf. 

Voor het aanvragen van een eerste rijbewijs heb je een gezondheidsverklaring nodig. Vaak regelt de rijschool dat. Informeer dan eerst of daar al een gezondheidsverklaring voor je is aangevraagd. Veel rijscholen doen dat. Een aanvraag bij de gemeente is dan niet nodig.

  • Een geldig paspoort of geldige ID-kaart.
  • Een pasfoto die voldoet aan de eisen. De foto mag niet ouder zijn dan zes maanden op het moment van de aanvraag.
  • Uw pinpas of apparaat (smartwatch, telefoon etc.) met contactloos betalen functie.

Vijf werkdagen na jouw aanvraag ligt het rijbewijs klaar. Haal het rijbewijs op tijdens onze openingstijden wanneer het jou uitkomt. Of maak een afspraak zodat je op een door jou gekozen tijd geholpen wordt. 

Log online in met je rijbewijs. Binnen 5 werkdagen ontvang je een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code activeer je de inlogfunctie van je rijbewijs. Zo maak je het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht. Kijk voor meer informatie op de website van DigiD.