Omwisselen buitenlands rijbewijs

Heb je een buitenlands rijbewijs en woon je in Nederland? Je mag tijdelijk in Nederland rijden met het buitenlands rijbewijs. Daarna moet je het rijbewijs omwisselen via de gemeente. Of dit kan hangt af van het land waar het rijbewijs is afgegeven. Een geldig rijbewijs uit de EU/EVA kan je altijd omwisselen. Komt jouw rijbewijs niet uit EU/EVA? 

Kijk dan op de website van de RDW onder het kopje 'Check of uw rijbewijs geschikt is'. Is het geschikt? Maak dan een afspraak met ons voor het omwisselen van je rijbewijs.

Je maakt zelf de keuze of je blijft rijden tijdens de aanvraag. Je mag in een voertuig rijden als je hiervoor een geldig rijbewijs hebt. Word je als bestuurder door de politie gestopt, dan moet je jouw rijbewijs kunnen laten zien. De politie kan een boete geven als je dit niet kunt. De kans dat de politie je stopt is klein als jij je aan de verkeersregels houdt. Gebeurt dit toch (bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole)? Dan kan de politie bij ons navragen of er een omwisselingsaanvraag is gedaan en of je een geldig rijbewijs hebt ingeleverd. De kans op een boete is daarom klein, maar wel aanwezig. Het is aan jou om dit risico wel of niet te nemen.

In de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM) staat hoe hoog de boete is voor het niet kunnen laten zien van een rijbewijs.

Als je wel gaat rijden, neem dan een document mee waarmee je kunt bewijzen wie je bent (identificeren). Dit kan bijvoorbeeld met jouw paspoort of identiteitskaart.

Heb je een geldig rijbewijs en een verzekering afgesloten? Dan ben je gewoon verzekerd. Ook al kan je het rijbewijs op dat moment niet laten zien. Neem voor meer informatie contact op met jouw verzekeraar.

In andere landen rijden tijdens de aanvraag raden wij af. Zij kunnen de gegevens niet altijd opvragen. En de regels en gevolgen kunnen anders zijn.

Het rijbewijs kost: € 51,10. Je betaalt het bedrag direct aan de balie (het liefst) met een pinpas of via contactloos betalen.

Bekijk op de website van de RDW wat je moet meenemen in jouw situatie.