Rijbewijs aanvragen na diefstal of vermissing

Is je rijbewijs kwijt of gestolen? Geef dit zo snel mogelijk door. Dit kan bij de bij de gemeente of online bij de RDW. Daarna vraagt je je nieuwe rijbewijs aan.

Het is verstandig dat je de vermissing of diefstal eerst meldt voordat je een nieuw rijbewijs aanvraagt. Dit kan makkelijk en snel online via het RDW. Je kunt hier gebruik van maken wanneer:

  • Je een Nederlands rijbewijs hebt;
  • je rijbewijs niet eerder als vermist/gestolen is vermeld;
  • je een DigiD gebruikersnaam en wachtwoord hebt.

Als je wilt vraag je daarna een nieuw rijbewijs aan. Dit doet je bij de gemeente of bij het RDW. Dit hangt af van waar je woont. Lees op de website van het RDW wat de voorwaarden zijn.

  • Je maakt persoonlijk een afspraak bij de gemeente.
  • Je vult een “verklaring van vermissing” in aan de balie. Hierin leg je uit hoe je het rijbewijs bent kwijtgeraakt.
  • Je hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen.
  • Als je wilt vraagt je meteen een nieuw rijbewijs aan. Dit kan tijdens de afspraak. Je hebt hiervoor een kleurenpasfoto en een geldig identiteitsbewijs nodig.

Als je je rijbewijs in het buitenland verliest, doe je aangifte bij de plaatselijke politie. Deze regel geldt ook als je rijbewijs wordt gestolen. Als je terug bent in Nederland dan kun je via bovenstaande knop een afspraak maken om een nieuw rijbewijs aan te vragen.

Is je rijbewijs in het buitenland ingenomen en heb je het (nog) niet terug? Dan kun je het rijbewijs niet als vermist/gestolen melden. Neem voor meer informatie contact op met ons op.

Rijbewijs teruggevonden

Wij kunnen een melding van verlies, diefstal of misbruik niet terugdraaien. Vind je je rijbewijs terug en heb je de melding al gedaan? Vraag ook dan een nieuw rijbewijs aan bij de gemeente en lever het teruggevonden rijbewijs in.

Je kunt je rijbewijs gebruiken om online in te loggen. Binnen 5 werkdagen ontvangt je een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kun je de inlogfunctie van jouw rijbewijs activeren. Zo maak je het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht. Kijk voor meer informatie op de website van DigiD.