Starterslening

Ben je van plan om je eerste woning te kopen en kun je hierbij een steuntje in de rug gebruiken? Wij willen starters graag een kans op de koopwoningmarkt geven. In samenwerking met SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten) bieden wij een starterslening die jou hiermee misschien kan helpen. Lees er alles over op deze pagina.

Iedere starterslening heeft een looptijd van 30 jaar. In het begin betaal je geen rente en aflossing voor de starterslening. Na drie jaar wordt getoetst of je meer bent gaan verdienen en ‘betaalcapaciteit’ hebt om rente en/of aflossing te betalen. Is dat niet het geval, dan blijft de starterslening rente- en aflossingsvrij. Dezelfde toets volgt na 6, 10 en 15 jaar na start van de lening. Zodra bij een toets blijkt dat je inkomen het toelaat, ga je rente en aflossing betalen voor de starterslening.

Na 30 jaar is een behoorlijk deel van de eerste hypotheek afgelost en kan door het verhogen/oversluiten van de eerste hypotheek geld worden vrijgemaakt, om het restant van de starterslening in één keer af te lossen. De totale financiering van het huis met starterslening bestaat uit twee delen: een normale hypotheek en de starterslening. Naast de starterslening heb je dus een hypotheek nodig. Die hypotheek kun je afsluiten bij een hypotheekverstrekker naar keuze.

Om een starterslening bij de SVn aan te vragen, heb je eerst een toewijzingsbrief (stap 1) van de gemeente nodig. Deze brief vraag je bij ons aan via een formulier. Vul eenvoudig het formulier online in of print het formulier uit en stuur het naar ons toe. Als je akkoord van ons hebt gekregen vraag je met de toewijzingsbrief de starterslening (stap 2) aan via SVn. 

Let op: Bij SVn kun je de aanvraag alleen digitaal indienen.

Op basis van het door jou ingevulde formulier bij stap 1 beoordelen wij of je voldoet aan de voorwaarden van de subsidieregeling waarmee de lening mogelijk wordt gemaakt. Als dat zo is dan ontvang je van ons een toewijzingsbrief (een soort goedkeuringsbewijs). Daarmee kan je bij SVn de lening aanvragen (stap 2). Lees de voorwaarden hieronder.

SVn beoordeelt kredietwaardigheid

De toewijzingsbrief van de gemeente geeft geen garantie op goedkeuring door SVn. SVn verstrekt namelijk de leningen en beoordeelt of de lening bij je past. Lees meer over het beoordelen van jouw aanvraag op de website van SVn.

Om in aanmerking te komen voor een starterslening moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je valt in de leeftijdscategorie 18 tot en met 35 jaar.
 • Je woont in gemeente Waadhoeke of hebt in het verleden tenminste 3 jaar in Waadhoeke gewoond of binnen het grondgebied van Waadhoeke in één van de gemeenten voor de fusie. 
 • Je koopt je eerste bestaande of nieuwbouwwoning in gemeente Waadhoeke.
 • Je gaat zelf in het huis wonen.
 • Het huis dat je wilt kopen kost maximaal € 250.000.
 • Je sluit een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Op de starterslening van gemeente Waadhoeke zijn de bepalingen van de Verordening Starterslening Waadhoeke van toepassing.

Hoeveel je kunt lenen en andere handige informatie lees je hier:

 • Wil je weten hoeveel je starterslening kan zijn? Bekijk hier om een indicatie te krijgen.
 • De SVn Starterslening bedraagt maximaal 20% van de koopsom plus eventuele verbeter- of meerwerkkosten;
 • Je kunt minimaal € 2.500,- en maximaal € 40.000,- lenen;
 • Je lening heeft standaard een rentevaste periode van 15 jaar en een maximale looptijd van 30 jaar;
 • De eerste drie jaar betaal je geen rente en aflossing;
 • Het rentepercentage hangt af van het bedrag dat je wilt lenen. Wil je het rentepercentage weten? Bekijk hier de rentetarieven.

Wil je je koopwoning ook verduurzamen? Naast de starterslening is het mogelijk om als huiseigenaar geld te lenen via een duurzaamheidslening. Deze lening loopt ook via SVn. Kijk hier op de website voor meer informatie over de duurzaamheidslening.