Getuigen kiezen

Een huwelijk of partnerschap moet in het bijzijn van getuigen worden voltrokken. Je hebt minimaal 2 en maximaal 4 getuigen nodig. Hoe dit tussen de bruid en bruidegom wordt verdeeld mogen jullie zelf kiezen. Hoewel het logisch klinkt dat allebei de partners 1 of 2 getuigen kiezen, is dat geen wettelijke verplichting.

Je kunt de getuigen doorgeven bij de melding voorgenomen huwelijk/partnerschap.

Kun je voor jullie huwelijk of partnerschap niet voor eigen getuigen zorgen? Dan kun je ook ambtenaren van de gemeente laten getuigen. Voor een getuige van de gemeente betaal je kosten.

De minimum leeftijd voor getuigen is 18 jaar. Er is geen maximum leeftijd voor getuigen. In principe mag iedereen getuige zijn, zolang ze meerderjarig zijn en een geldig legitimatiebewijs hebben. Meerderjarig betekent 18 jaar of ouder. Een paspoort, rijbewijs of ID-kaart zijn allemaal geldige legitimatiebewijzen.

Als je kinderen meerderjarig zijn, dan mogen ze inderdaad getuige zijn. Helaas, als je kinderen de leeftijd van 18 jaar nog niet hebben bereikt, mogen ze geen officiƫle getuigen zijn.

Officieel gezegd, zorgen de getuigen van het huwelijk ervoor dat een huwelijk rechtsgeldig is. Doordat de getuigen hun handtekeningen onder de trouwakte zetten, maken ze hem rechtsgeldig. Daarmee bevestigen de getuigen dat het bruidspaar heeft ingestemd met het huwelijk.

Van elke getuige lever je een kopie van een geldig identiteitsbewijs in. Bijvoorbeeld een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Dit doe je, als het kan, al bij de melding van je huwelijk of partnerschap. Wil je een getuige van de gemeente inhuren? Geef dit dan alvast aan bij de melding.