Achternaam kiezen kind

Ouders mogen kiezen welke achternaam hun eerste kind krijgt: de achternaam van de ene partner of die van de andere partner. Vanaf 1 januari 2024 is het ook mogelijk om een gecombineerde achternaam te kiezen. Je kiest de achternaam vóór de geboorte, bij erkenning of bij de geboorteaangifte. De keuze kan je één keer maken en geldt ook voor de volgende kinderen van jullie samen.

  • Gratis
  • Voor het gebruik maken van de overgangsregeling betaal betaal je €75,- voor het oudste kind en voor elk volgend kind €50,-. (zie voor meer informatie overgangsregeling hieronder)
  • Een geldig paspoort, geldige identiteitskaart of geldig rijbewijs.
  • Beide ouders moeten aanwezig zijn bij de naamskeuze voor het kind.
  • Je kunt alleen bij je eerste kind de achternaam kiezen. Alle kinderen die je daarna samen krijgt, krijgen automatisch dezelfde achternaam als je eerste kind. Maak je geen keuze? Dan krijgt jouw kind automatisch de naam van de vader of moeder, dit hangt af van jouw gezinssituatie.

Getrouwd of geregistreerd partnerschap (heterostellen)

  • Jouw kind krijgt automatisch de achternaam van de vader. Wil je dat het kind de achternaam van de moeder krijgt? Leg dan samen een verklaring af bij de burgerlijke stand.

Je bent niet getrouwd (heterostellen)

  • Jouw kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Wil je dat het kind de achternaam van de vader krijgt? Dan moet de vader eerst het kind erkennen.

Krijgt jouw kind twee vaders?

  • Dan kun je samen kiezen voor één van de twee achternamen. Voorwaarde is dat het jouw eerste gezamenlijke kind is. Als dat niet het geval is, krijgt het kind dezelfde naam als de andere kinderen. De naamskeuze vindt plaats tijdens de adoptie bij de rechter.

Krijgt jouw kind twee moeders?

  • Dan hangt het af van je situatie. Lees meer over de naamskeuze.

Vanaf 1 januari 2024 is het mogelijk een gecombineerde achternaam te kiezen voor jullie (eerste) kind. De achternaam die je dan kiest, geldt daarna voor alle kinderen die je samen krijgt.

Welke combinaties zijn mogelijk?

Je kiest voor de achternaam van de moeder of die van de andere ouder of voor een combinatie van deze twee achternamen. Voorwaarde is wel dat het kind de Nederlandse nationaliteit vanaf geboorte of erkenning heeft. Lees in de factsheet onder meer welke combinaties mogelijk zijn.

Niet verplicht

De keuze voor een dubbele achternaam is niet verplicht. Als je als ouder geen keuze maakt, dan krijgt het kind als de ouders niet gehuwd zijn of geregistreerd partners, de geslachtsnaam van de moeder. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgt het kind de achternaam van de vader of (duo)moeder.

Bij de nieuwe wet waarbij je kunt kiezen voor een dubbele achternaam is ook een overgangsregeling opgenomen. Dit betekent dat als jullie oudste kind geboren is op of na 1 januari 2016 dat je als ouder alsnog voor een dubbele achternaam kan kiezen. Dit kan alleen als beide ouders het daarmee eens zijn.

Vanaf 1 januari 2024 tot en met 1 januari 2025 heb je nog de tijd om de keuze te maken voor een dubbele achternaam.

Voor het gebruik maken van de overgangsregeling betaal je kosten. Voor je oudste kind betaal je €75,- en voor elk volgend kind €50,-. 

Kies je een nieuwe achternaam voor je kind? Dan is het paspoort of de identiteitskaart van jouw kind niet meer geldig is na de naamswijziging. Je moet dan een nieuw document aanvragen. Meer informatie over de aanvraag en de kosten hiervoor lees je op paspoort en ID-kaart.

Wil je meer weten over de opties die je hebt als ouder? Op de website van rijksoverheid kan je veel voorbeelden bekijken en lees je meer over de mogelijkheden.