Digitaal nachtregister

Vanaf 1 januari 2025 is het voor iedereen die logies aanbiedt verplicht om een nachtregister bij te houden. Dit geldt voor alle soorten accommodaties. Denk aan een bed & breakfast, hotel, camping, camperplaats, vakantiehuisje, jachthaven, logiesboot of tijdelijke huisvesting voor arbeidsmigranten. Maar ook als iemand bij je overnacht via bijvoorbeeld Vrienden op de Fiets.

Wat is een nachtregister

In een nachtregister noteer je wie er wanneer bij jou verblijven en dat geeft inzicht in hoeveel mensen er aanwezig zijn. Dit helpt ook hulpdiensten bij een noodsituatie. Zij weten dan precies wie er op de locatie zijn.

Wettelijk verplicht

Een nachtregister bijhouden is wettelijk verplicht. Het staat in artikel 438 van het Wetboek van Strafrecht en met ingang van 2025 in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van gemeente Waadhoeke.

Het bijhouden van de geregistreerde overnachtingen kan op verschillende manieren. Je kunt dit doen in een eigen applicatie, lijst, Excelbestand of in het gratis ter beschikking gestelde Digitaal Nachtregister (DNR). Dit DNR kunt u ook gebruiken voor de aangifte van de toeristenbelasting.

Tip: Ben je eenmaal aangemeld als logiesverstrekker, dan kun je het DNR gratis gebruiken voor het verplicht bijhouden van je nachtregister. Het is gemakkelijk om vanuit het DNR de belastingaangifte te doen bij de gemeente.

Registratie voor toeristenbelasting

Iedere logiesverstrekker moet zijn of haar logiesaccommodatie(s) aanmelden bij de gemeente. Dit doe je in het Digitaal Nachtregister. Je krijgt dan een registratienummer die je later nodig hebt voor de aangifte van de toeristenbelasting.

Wij zijn op dit moment druk bezig de systemen in orde te maken. Zodra er meer details bekend zijn, brengen wij je op de hoogte. Ook wordt de informatie op de website dan aangepast.

Welke gegevens vraagt de gemeente?

Alleen gegevens van de hoofdboeker, dus 1 persoon per reservering. De volgende gegevens registreer je in het nachtregister:

  • Naam
  • Woonplaats
  • Incheckdatum
  • Uitcheckdatum
  • Aantal overnachtingen
  • Aantal personen
  • Wel/niet toeristenbelasting
  • Welke soort identiteitsbewijs laat de gast zien

Er worden geen gegevens van medereizigers gevraagd.

Wat zijn de kosten voor de logiesverstrekker?

Het gebruik van het Digitaal Nachtregister is gratis. Het kost alleen tijd om de gegevens in te voeren. 

Hoe komt het met niet-geregistreerde overnachtingsplekken?

Iedereen die een slaapplaats aanbiedt tegen betaling moet een nachtregister bijhouden en toeristenbelasting afdragen. Dit geldt ook voor Vrienden op de fiets, verhuur via Arbnb of andere vormen van particuliere of niet-geregistreerde verhuur.

Is het mogelijk om vanaf een eigen boekingssysteem een lijst te uploaden in het Digitaal Nachtregister?

Ja dit is mogelijk als de opmaak van het Excel document overeenkomt met de opmaak van het Digitaal Nachtregister.

Wie kan er bij de persoonsgegevens in het Digitaal Nachtregister?

Alleen de burgemeester of crisisorganisatie kan via een bevoegd ambtenaar de persoonsgegevens opvragen (naam, woonplaats). Overige niet-persoonsgegevens zoals aankomstdatum, verblijfduur, aantal personen kunnen worden opgevraagd door andere gemeenteambtenaren.

Neem dan contact op met Petrina IJnsen via telefoonnummer (06) 576 784 75 of via e-mail: p.ijnsen@waadhoeke.nl.