Duurzaamheid subsidies en leningen

Wil je energie besparen en duurzamer wonen? Daar zijn verschillende subsidies voor. Ook zijn er mogelijkheden om tegen een aantrekkelijk tarief geld te lenen voor verduurzaming.

De ISDE subsidie is een landelijke subsidie die je kunt aanvragen als woningeigenaar. De subsidie vraag je aan voor isolerende maatregelen in jouw huis. Houd er wel rekening mee dat je geen gebruik kunt maken van de regeling als je zelf aan het klussen gaat. De maatregelen moeten altijd worden uitgevoerd door een bedrijf dat ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Hoeveel subsidie je krijgt hangt af van de maatregel(en) die je kiest en het aantal vierkante meters m2. De subsidie is ook beschikbaar voor een warmtepomp of zonneboiler.  

De regels voor de subsidie zijn veranderd. Hieronder lees je wat op dit moment de regels zijn als je 1 of 2 (of meer) maatregelen hebt laten doen.  

Twee maatregelen uitvoeren

Dan kun je de ISDE subsidie aanvragen. Je krijgt binnen 6 weken van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te horen of je de vergoeding krijgt.  

1 maatregel uitvoeren 

Dan kun je op ISDE subsidie aanvragen als je deze maatregel hebt laten uitvoeren ná 2 april 2022. Als het RVO jouw aanvraag goedkeurt, dan krijg je het bedrag in 2023 op jouw rekening. Heb je één maatregel uitgevoerd vóór 2 april 2022? Dan kun je geen ISDE subsidie aanvragen. 

Let op: vanaf 2024 is er geen ISDE subsidie meer voor het plaatsen van zonnepanelen.

Als woningeigenaar kun je het verduurzamen van jouw woning met deze lening betalen. Met de lening kun je minimaal €1.000,- en maximaal €65.000,- lenen.  

Goed om te weten: 

  • Je moet eigenaar en bewoner zijn van de bestaande woning.
  • Er is geen bovengrens leeftijd voor de lening.
  • Je kunt er ook zonnepanelen mee betalen.
  • De maatregelen die je kiest moeten in de maatregelenlijst staan en moeten worden gedaan door een bouwbedrijf of installateur.  

De lening: 

  • Is een annuïteitenlening (per maand betaalt u hetzelfde bedrag, zolang de lening loopt)  
  • Is minimaal 1000 euro en maximaal 65000 euro.  
  • Je kunt zelf kiezen hoelang de lening duurt. Bij een bedrag tot 15000 euro kun je kiezen uit 7, 10 of 15 jaar. Bij een bedrag boven de 15000 euro kan dit ook 20 jaar zijn.  

Als je de lening voor 31 juli 2024 aanvraagt krijg je van de Provincie Fryslân 1% korting op de rente van de Energiebespaarlening. Deze korting is er voor alle woningeigenaren in Fryslan. De hoogte van de korting is afhankelijk van de looptijd van jouw lening. Bekijk alle voorwaarden van deze lening op de website van het warmtefonds.

Weten hoeveel je kunt lenen?

  • Let op: geld lenen kost geld. Bekijk de voorwaarden en doe de leencheck:

Ben je van plan om je huis te verduurzamen? Bijvoorbeeld door het isoleren van je dak of het plaatsen van zonnepanelen? In samenwerking met SVn (Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten) bieden wij een duurzaamheidslening die jou hiermee misschien kan helpen. Lees er alles over op deze pagina.