
Intentieverklaring COC Friesland
Samenwerken aan een Waadhoeke waar iedereen erbij hoort, mee mag en kan doen? Wolkom! Sinds begin 2024 ondertekenen de gemeente en lokale organisaties een verklaring over Diversiteit en Inclusie. Met de handtekening onder die verklaring laten we zien dat we ons samen inzetten voor een inclusief, divers en leefbaar Waadhoeke. Ondertekenaars stelden we een paar vragen. Nils van Mourik, voorzitter van COC Friesland, legt uit waarom dat hij zijn handtekening zette.
Als onderdeel van COC Nederland werken we in Fryslân aan een veiligere en inclusievere provincie. Een provincie waar je jezelf kunt zijn en lief kunt hebben die jij wilt. We komen op voor de LHBTIQA+ mienskip. COC is opgericht in 1946. Daarmee zijn we de oudste organisatie in Nederland die opkomt voor de rechten van LHBTQIA+’ers.
Elke maand houden we groepsbijeenkomsten voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar en 19 en 28 jaar. En voor nieuwkomers en vluchtelingen, ouderen en transpersonen. Daarnaast organiseren we ook evenementen en trainingen voor leden en helpen we mensen die met vragen zitten. En we geven voorlichting op scholen en sportverenigingen en trainingen aan professionals. Tot slot helpen we meerdere gemeenten bij het ontwerpen en werken aan hun diversiteitsbeleid.

Interview
Waarom hebben jullie besloten de intentieverklaring te tekenen?
Het is belangrijk dat je kunt zijn wie je bent. Dat je veilig bent en geaccepteerd wordt. We zijn blij dat we in de Waadhoeke samen met alle ondertekenaars een bijdrage kunnen leveren aan diversiteit en inclusie. Nu meer dan ooit.
Wat is voor jullie organisatie de meerwaarde hiervan?
Dat we als COC Friesland laten zien dat we er zijn voor elke Fries in de LHBTIQA+ mienskip. En dat we staan voor veiligheid en inclusie en blijven strijden voor onze rechten.
Wat merken jullie medewerkers en/of vrijwilligers van de ondertekening van de intentieverklaring? Heb je het er met hen over?
Ja, binnenkort gaan vrijwilligers een training organiseren voor medewerkers van Waadhoeke. En voor inwoners werken we aan de start van een jongerengroep. Ook beginnen we met bijeenkomsten voor alle nieuwkomers en vluchtelingen in Waadhoeke.
Tenslotte: Wat is je boodschap aan andere instellingen, organisaties of verenigingen om ze aan te zetten ook na te denken over meer inclusiviteit?
Diversiteit is een feit. Inclusie is een keuze. Elke organisatie heeft mensen in huis of in de buurt die zich niet altijd volledig gezien of veilig voelen. Door te werken aan inclusie, bouw je een organisatie waar iedereen zich welkom voelt. En zich durft uit te spreken en zijn of haar talenten kan benutten. Doe mee. Laat zien dat je ook staat voor een mienskip waarin iedereen meetelt.