Koploperproject West-Fryslân

Kan jouw bedrijf of organisatie professionele ondersteuning gebruiken om sneller te verduurzamen en toekomstbestendig te worden? Doe dan mee met het Koploperproject. Met subsidie!

In een Koploperproject trek je samen met andere bedrijven gedurende een aantal maanden met elkaar op. Je krijgt  begeleiding op maat en in een aantal inspirerende bijeenkomsten wissel je kennis en ervaringen uit met de andere deelnemers. Het geeft helder inzicht in je sterke punten en verbeterpunten en maakt duurzaamheid meetbaar. Ook word je op de hoogte gesteld van alle ontwikkelingen en initiatieven op het gebied van duurzaamheid en ontdek je wat voor jouw bedrijf wel en niet belangrijk is. Wij hebben als gemeente meegedaan met het koploperproject tussen 2020 tot en met 2021. We hebben op dit moment de rol in het koploper project om bedrijven en ondernemers te inspireren, aanmoedigen en te stimuleren om ook deel te nemen. Als gemeente willen we duurzaamheid graag promoten onder onze ondernemers.

 

Het Koploperproject richt zich op MKB-bedrijven. Maar ook andere organisaties, zoals zorg- of onderwijsinstellingen kunnen meedoen.

De deelnamekosten zijn € 4.000 excl. BTW. MKB-bedrijven kunnen gebruik maken van een voucher ter waarde van 50% van de deelnamekosten van de MKB Voucherregeling van provincie Fryslân. Door deze subsidie betaal je dan geen € 4.000, maar € 2.000,- . Zodra je je hebt aangemeld krijg je voor de start van het Koploperproject hier meer informatie over, de subsidie moet namelijk aangevraagd worden voordat het Koploperproject begint. Ook ontvang je een startabonnement voor de Milieubarometer (ter waarde van € 249,-) die je aangeboden wordt door de gemeente.

De uitvoering van het Koploperproject is in handen van Jaap de Vries van DZyzzion, die het eerste project in 2010 is gestart. Sindsdien zijn er al meer dan 45 Koploperprojecten uitgevoerd in meerdere provincies, met bijna 500 deelnemende bedrijven. Het traject duurt gemiddeld ongeveer 9 maanden en bestaat uit een individueel adviestraject, gecombineerd met verschillende inspirerende uitwisselingsmomenten tussen deelnemers.

Van de Koplopers wordt een actieve deelname verwacht. Dat betekent dat je er wel wat tijd in moet steken. Gemiddeld is dit tussen de 30 en 60 uur gedurende de looptijd van het project. Maar je hebt dat grotendeels zelf in de hand. De ervaring leert wel dat de deelnemers die actiever deelnemen er ook meer voordeel uithalen. Ook dit is een investering in toekomstbestendigheid. Uiteindelijk bespaar je juist veel tijd, want als je alles zelf zou moeten uitvinden, zou je veel meer tijd kwijt zijn!

Meedoen met het Koploperproject levert het volgende op:

  • Inzicht in wat al goed gaat en wat beter kan
  • Praktische tips voor verduurzaming van de bedrijfsvoering
  • Nieuwe ideeën voor vernieuwing van product- en dienstverlening
  • Praktisch actieplan voor duurzaam ondernemen
  • Bewustere keuzes bij inkoop en investeringen
  • Kostenbesparing op onder andere energie, afval en mobiliteit
  • Positieve publiciteit en daardoor soms ook nieuwe klanten
  • Meer betrokkenheid van de medewerkers
  • Uitbreiding van het netwerk en samenwerking met andere bedrijven
  • Besparing van tijd en geld door deskundige begeleiding en praktische tools

Er is ruimte voor 10 tot maximaal 15 deelnemers, dus meld je snel aan via onderstaande knop vol = vol. 

Wil je meer informatie over het Koploperproject? Kijk hier voor meer informatie.