Opsporen zieke iepen van start

vrijdag 31 mei

Maandag 17 juni 2024 gaat de Stichting Iepenwacht Fryslân (SIF) weer van start met de jaarlijkse controle om zieke iepen op te sporen. Dit gebeurt ook in Waadhoeke. De periode waarin de Iepenwacht controleert, duurt van juni tot en met oktober.

 

De iepziekte

Iepen in Nederland worden bedreigd door iepziekte. Dit is een dodelijke en besmettelijke ziekte die ervoor kan zorgen dat deze zo kenmerkende boom verdwijnt uit het Nederlandse landschap. In Fryslân staan nog veel iepen die stuk voor stuk het behouden waard zijn. Stichting Iepenwacht Fryslân maakt zich met succes sterk voor het behoud van deze karakteristieke boom.

Help de Iepenwacht

De Iepenwacht kan jouw hulp goed gebruiken. Dus heb je een zieke iep in je tuin of weet je er één of meer te staan? Meld dit dan.

Hoe herken je een zieke iep?

Verkleurde en slap hangende bladeren aan het uiteinde van een tak kunnen de eerste kenmerken van de iepziekte zijn. Daarna vergeelt het blad, krult het op, wordt het bruin en valt het van de boom af. Snijd je een gezonde tak door, dan is het hout geelwit. Is de tak aangetast, dan is de buitenste houtring bruin of bruin gespikkeld.

Meer weten?

Meer informatie over Stichting Iepenwacht Fryslân en (het herkennen van) iepziekte staat op de website van SIF.