Paspoort aanvragen na diefstal of vermissing

Bent u uw paspoort kwijt of verloren? Of is het gestolen? Bij diefstal moet u aangifte doen en bij vermissing ook. Dit kan bij de gemeente. Wij maken dan voor u een ‘Verklaring van vermissing’ op. Een paspoort vraagt u persoonlijk aan. Via onderstaande knop maakt u hiervoor een afspraak.

Aangifte doen bij de politie is niet verplicht. Om een nieuw paspoort te kunnen aanvragen moet u wel eerst een verklaring van vermissing afleggen bij de gemeente. Dit is nodig om misbruik van uw oude reisdocument tegen te gaan.

U betaalt geen extra kosten voor het opmaken van de verklaring van vermissing. U betaalt alleen de kosten voor een nieuw paspoort.

Een standaard paspoort (voor volwassenen) kost € 77,85 en is 10 jaar geldig. Een paspoort voor een kind/minderjarige (18- of jonger dan 18 jaar) kost € 58,85 en is 5 jaar geldig. Heeft uw aanvraag spoed? Dan betaalt u € 53,00 extra extra bovenop de normale kosten. Uw paspoort ligt dan binnen twee werkdagen voor u klaar in plaats van vijf. 

U betaalt uw paspoort direct aan de balie met (bij voorkeur) pinpas of contactloos.

  • Alle geldige en verlopen paspoorten en identiteitskaarten die u heeft.
  • Een pasfoto die voldoet aan de eisen. De foto mag niet ouder zijn dan zes maanden op het moment van de aanvraag.
  • Uw pinpas of telefoon met contactloos betalen.

Door uzelf

Vindt u uw paspoort terug nadat u aangifte heeft gedaan? Dan bent u verplicht het document in te leveren bij de gemeente. De gemeente vernietigt het paspoort om fraude en misbruik te voorkomen.

U mag uw teruggevonden paspoort dus niet meer gebruiken als identificatiemiddel. Uw paspoort staat als vermist geregistreerd. Deze registratie is niet terug te draaien. 

Let op: Het gebruik van een teruggevonden paspoort is strafbaar. 

Door iemand anders

Heeft iemand uw paspoort als gevonden voorwerp bij de gemeente ingeleverd? Dan wordt het paspoort vernietigd en krijgt u deze niet terug. Ook als u de vermissing nog niet heeft gemeld bij de gemeente. U moet dan een nieuw paspoort aanvragen.