Paspoort aanvragen na diefstal of vermissing

Ben je jouw paspoort kwijt of verloren? Of is het gestolen? Bij diefstal moet je aangifte doen en bij vermissing ook. Dit kan bij de gemeente. Wij maken dan voor jou een ‘Verklaring van vermissing’ op. Een paspoort vraag je persoonlijk aan. Via onderstaande knop maakt je hiervoor een afspraak.

Om een nieuw paspoort te kunnen aanvragen moet je eerst een verklaring van vermissing laten opmaken door de gemeente. Dit is nodig om misbruik van jouw oude reisdocument tegen te gaan. Aangifte doen bij de politie is niet verplicht. 

Je betaalt geen extra kosten voor het opmaken van de verklaring van vermissing. Je betaalt alleen de kosten voor een nieuw paspoort.

Een standaard paspoort (voor volwassenen) kost € 83,85 en is 10 jaar geldig. Een paspoort voor een kind/minderjarige (18- of jonger dan 18 jaar) kost € 63,40 en is 5 jaar geldig. Heeft je aanvraag spoed? Dan betaal je € 57,05 extra extra bovenop de normale kosten. Jouw paspoort ligt dan binnen twee werkdagen voor je klaar in plaats van vijf. 

Je betaalt jouw paspoort direct aan de balie met (bij voorkeur) pinpas of contactloos.

  • Alle geldige en verlopen paspoorten en identiteitskaarten die je hebt.
  • Een pasfoto die voldoet aan de eisen. De foto mag niet ouder zijn dan zes maanden op het moment van de aanvraag.
  • Je pinpas of telefoon met contactloos betalen.

Door jezelf

Vind je jouw paspoort terug nadat je aangifte hebt gedaan? Dan ben je verplicht het document in te leveren bij de gemeente. De gemeente vernietigt het paspoort om fraude en misbruik te voorkomen.

Je mag jouw teruggevonden paspoort dus niet meer gebruiken als identificatiemiddel. Jouw paspoort staat als vermist geregistreerd. Deze registratie is niet terug te draaien. 

Let op: Het gebruik van een teruggevonden paspoort is strafbaar. 

Door iemand anders

Heeft iemand jouw paspoort als gevonden voorwerp bij de gemeente ingeleverd? Dan wordt het paspoort vernietigd en krijg je deze niet terug. Ook als je de vermissing nog niet hebt gemeld bij de gemeente. Je moet dan een nieuw paspoort aanvragen.