Zo werkt het

Jullie willen trouwen. Van harte gefeliciteerd! In het stappenplan hieronder lees je in het kort hoe je dit regelt bij de gemeente, verder geven we antwoord op veelgestelde vragen. Heb je een vraag die er niet tussenzit? Wij staan voor jullie klaar. Neem contact met ons op.

Huwelijkse voorwaarden

Willen jullie weten hoe het zit met jullie bezittingen en schulden als jullie elkaar het ja-woord geven? Of welke voorwaarden jullie kunnen vastleggen? Kijk hiervoor op de website van de notaris.

Stappenplan trouwen in gemeente Waadhoeke

Klik op de links voor meer informatie over de verschillende onderdelen:

Stap 1: Prik een trouwdatum, kies een tijd en bepaal jullie trouwlocatie

Kies of je gaat trouwen op het gemeentehuis of op een andere trouwlocatie. Benieuwd naar de trouwlocaties van de gemeente? Bekijk hier mooie foto's en omschrijvingen voor een indruk. Even een keer langsgaan mag natuurlijk ook. Tip: het is handig om een reservedatum of locatie achter de hand te hebben voor het geval er al iemand anders trouwt op hetzelfde moment. 

Stap 2: Bepaal samen wie je gaat trouwen

Je kunt je huwelijk laten voltrekken door een trouwambtenaar van de gemeente Waadhoeke, een vriend, familielid of kennis. Kies je voor een vriend, familielid of kennis of een andere trouwambtenaar? Dan moet deze persoon zich laten aanwijzen tot trouwambtenaar voor één dag. 

Stap 3: Zoek minimaal 2, maximaal 4 getuigen

Dit mogen familieleden, vrienden of kennissen zijn, maar je kunt ook één of meerdere getuigen inhuren van de gemeente.

Stap 4: Meld bij de gemeente dat je wilt trouwen

Als je stap 1 tot 3 hebt doorlopen dan is het tijd om aan ons te laten weten dat je wilt gaan trouwen. Dit doe je via een meldingsformulier. Bekijk hoe je dit formulier aanvraagt.
 

Is de trouwdatum die wij willen nog beschikbaar?

Bel ons op. Dat kijken we graag direct voor je na.

Wat zijn de trouwlocaties?

Bekijk hier de locaties

Hoeveel gasten mogen mee?

Dat is afhankelijk van de locatie.

Hoeveel getuigen zijn verplicht?

Je hebt minimaal 2 en maximaal 4 getuigen nodig. Hoe dit tussen de bruid en bruidegom wordt verdeeld mogen jullie zelf kiezen. Hoewel het logisch klinkt dat allebei de partners 1 of 2 getuigen kiezen, is dat geen wettelijke verplichting.

Mogen we ook muziek afspelen?

Jazeker! Dit is mogelijk via bluetooth. Je moet wel zelf een apparaat met bluetooth meenemen waar de gewenste muziek opstaat. Let op: op een gratis huwelijksmoment is het niet mogelijk om muziek af te spelen.

Is er een lift aanwezig in het stadhuis?

Nee, er is geen lift aanwezig in het stadhuis. Als je een rolstoeltoegankelijke locatie nodig hebt dan raden we het gemeentehuis aan.

Wanneer is het gratis?

Op maandag om 09.00 en 09.30 uur kunnen jullie kosteloos trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Bekijk hier alle kosten en mogelijkheden.

Is een toespraak verplicht?

Een toespraak is niet verplicht. Je kunt jullie wensen bespreken met de trouwambtenaar.

Hoelang is een melding geldig?

De wettelijke termijn van het doen van een melding is minimaal twee weken en maximaal één jaar van tevoren. Je moet rekening houden met de beschikbaarheid van jullie trouwdatum. Trouw je na de melding niet binnen één jaar, dan moet je opnieuw een melding doen.

Mogen honden of andere huisdieren mee?

Alleen een begeleidingshond mag mee in de trouwzaal.