Geheimhouding persoonsgegevens

Wil je niet dat de gemeente je persoonsgegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP) doorgeeft? Je kunt geheimhouding van jouw persoonsgegevens aanvragen bij de gemeente.

Gratis.

In de basisregistratie personen (BRP) staan de persoonsgegevens van alle inwoners van de gemeente. De overheid mag deze gegevens gebruiken. Bijvoorbeeld voor kinderbijslag, studiefinanciering en pensioen. Soms worden jouw gegevens ook aan anderen doorgegeven. Wil je weten welke instellingen jouw gegevens krijgen? Kijk dan op de website Wiekrijgtmijngegevens.nl.

Wil je niet dat jouw gegevens worden doorgegeven? Vraag dan aan de gemeente om geheimhouding van jouw persoonsgegevens. Je hoeft daar geen specifieke reden voor op te geven. Je kunt de geheimhouding ook weer laten stoppen.

Ga je verhuizen naar een andere gemeente? Je hoeft in de nieuwe gemeente niet opnieuw geheimhouding aan te vragen.

In sommige gevallen moet de gemeente jouw persoonsgegevens toch doorgeven. Ook als je geheimhouding hebt aangevraagd. Dit gebeurt als overheidsinstellingen jouw gegevens willen hebben. Bijvoorbeeld de Belastingdienst of de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Heb je de gemeente verzocht om geheimhouding maar vind je dit niet meer nodig? Dan kun je de geheimhouding beƫindigen. Dit regel je eenvoudig via deze link.

Je kunt alleen geheimhouding aanvragen voor:

  • jouw eigen persoonsgegevens
  • de persoonsgegevens van jouw kinderen tot 16 jaar

Jongeren vanaf 16 jaar moeten zelf een aanvraag tot geheimhouding indienen.

Je kunt geen geheimhouding vragen voor verstrekkingen aan overheidsinstellingen en bepaalde maatschappelijke instellingen. De gemeente is verplicht om jouw gegevens aan deze instellingen te verstrekken en hoeft je hierover niet op de hoogte te stellen.

De gemeente verwerkt de geheimhouding binnen 4 weken.

Je ontvangt een schriftelijke bevestiging. Geheimhouding is een recht van de burger. De gemeente zal daarom altijd aan jouw verzoek voldoen.