Omgevingsvergunning aanvragen

Ben je van plan om te bouwen, verbouwen, uitbreiden, slopen, bomen te kappen of iets te veranderen in je woning of woonomgeving? Dan heb je vaak een omgevingsvergunning nodig. Het aanvragen van alle vergunningen en/of ontheffingen voor werkzaamheden vraag je 1 keer aan. Aanvragen doe je bij het online Omgevingsloket.

Het online Omgevingsloket is een loket waar alle overheden zoals andere gemeenten, Provinsje Fryslân, Wetterskip Fryslân samenwerken. Zo vind je alle informatie terug op 1 plek, het online Omgevingsloket. Vraag pas een omgevingsvergunning aan als je zeker weet dat je een omgevingsvergunning nodig hebt en als de plannen helemaal zijn uitgewerkt.

Wat heb ik nodig bij het aanvragen van de vergunning?

Voor het aanvragen heb je nodig: 

  • Vraag je als particulier een vergunning aan? Dan heb je voor het aanvragen in het Omgevingsloket een DigiD nodig. 
  • Is de vergunning voor een bedrijf? Dan heb je voor het aanvragen via het Omgevingsloket eHerkenning nodig. 

Moet ik anderen in de omgeving informeren over mijn plan?

Ja, vanaf 1 januari 2024 is het verplicht om bij een vergunningaanvraag ook te laten weten of en hoe je hebt overlegd met je omgeving zoals omwonenden of buren over je plannen. Dit noemen we ook wel participatie. Is sommige gevallen is het verplicht om met de omgeving in gesprek te gaan. Voor een woning of een aanbouw is het vaak voldoende om je buren te informeren.

Wat kost een omgevingsvergunning?

Voor de aanvraag van de omgevingsvergunning  betaal je kosten. De kosten die je betaald noemen we leges. Ook wanneer de vergunning niet wordt goedgekeurd, betaal je deze leges. Wil je weten wat de (leges)kosten zijn van de omgevingsvergunning? In de legesverordening van 2024 staat welke kosten je betaalt.

Hoelang duurt het aanvragen van een omgevingsvergunning?

Als je aanvraag compleet is, wordt deze beoordeeld door de gemeente. De beslissing over een omgevingsvergunning mag niet langer dan 8 weken duren. Deze termijn kan een keer worden verlengd met 6 weken. 

In bijzondere situaties geldt de uitgebreide procedure. De beslistermijn is dan 6 maanden. Dit kan één keer worden verlengd met 6 weken. Als jouw aanvraag via de uitgebreide procedure wordt behandeld, dan ontvang je van ons bericht

Ik heb een andere vraag

Geen probleem, we helpen je graag! We zijn bereikbaar via telefoonnummer (0517) 380 380 of via de email: info@waadhoeke.nl